Läget är att Geminor under en uppstartsperiod vill importera och fragmentera maximalt 10 000 ton sopor per år, vilket skulle innebära att verksamheten då bara är anmälningspliktig. På sikt vill Geminor öka verksamheten till en fragmentering av som mest 90 000 ton sopor per år, vilket kräver ett miljötillstånd.
Miljöskyddsinspektören Peter Lantz i Oxelösund har dock i en tjänsteskrivelse till miljö- och samhällsbyggnadsnämnden förslagit att Geminor bör föreläggas att söka miljötillstånd direkt, då sopfragmenteringen riskerar att ge märkbara olägenheter i form av lukt eller föroreningar även i uppstarten. En sådan tillståndsprövning skulle ge en heltäckande utredning av ärendet och även ge sakägare möjlighet att ha synpunkter, enligt Peter Lantz.
Vid miljö- och samhällsbyggnadsnämndens senaste sammanträde hade politikerna i nämnden att ta ställning till om man skulle gå på Peter Lantz förslag att förelägga Geminor att söka tillstånd direkt för sopimporten och -fragmenteringen, eller om man bara skulle godkänna företagets anmälan om uppstartsverksamheten, vilket blev nämndens beslut.
- Geminor får starta upp med 10 000 ton per år, jag känner mig trygg i det beslutet, säger Inge Ståhlgren (S), ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden, och menar att man får se uppstarten som ett test av verksamheten.
Inge Ståhlgren motiverar beslutet att låta Geminor starta sopimporten och -fragmenteringen bland annat med att någon kommun måste ta hand soporna. Han är inte så orolig för att sophanteringen ska orsaka störande lukt, eftersom planen är sopbalarna ska hanteras på ett mycket skonsammare sätt när importen kommer igång än vad som varit fallet hittills när sopbalar lossats i Oxelösundshamn.
Peter Lantz säger att han på förhand inte hade någon aning om vilket beslut miljö- och samhällsbyggnadsnämndens skulle fatta i fråga om Geminors planer att börja mala sopor i Oxelösunds hamn. Att nämnden gick emot hans förslag att förelägga Geminor att söka miljötillstånd redan nu ändrar inte hans uppfattning i frågan, säger han.
Peter Lantz pekar också på att nämndens beslut kan överklagas och han säger att han känner sig ganska övertygad om att så kommer att ske.