Ny detaljplan på gång för skolbygget på Frösängs gärde

Detaljplanearbetet som ska göra det möjligt att bygga en ny kombinerad skola och förskola på Frösängs gärde I Oxelösund går framåt. Ett detaljplaneförslag är klart och ska nu skickas ut på samråd.

OXELÖSUND2016-01-04 08:18

Det aktuella planområdet ligger på Frösängs gärde, mellan Frösäng och centrum i Oxelösund, och är drygt 60 000 kvadratmeter stort. Syftet med detaljplanen är att skapa förutsättningar för att bygga en ny skola och förskola med plats för sammantaget cirka 380 elever. Cirka 270 i skolan och 110 i förskolan. Planen är att den kombinerade skolan och förskolan ska byggas på ungefär samma plats där den numera rivna Häggenskolan fanns.

Planen ska även ge förutsättningar för att skapa en trygg och säker väg till skolan för barnen och en trafiksäker miljö vid själva skolan.

Ett annat syfte med den nya detaljplanen är också att skapa möjligheter för Frösängs gärde att utvecklas som närströvområde, med ökad trygghet och trivsel.

Den nya kombinerade förskolan och skolan ska ersätta Oxelö förskola och Frösängs förskola, samt D-skolan. De båda förskolorna är inrymda i äldre byggnader och det bedöms som mycket kostsamt att bygga om dem till ändamålsenliga lokaler utifrån den nuvarande läroplanen. Dessutom görs bedömningen att dagens geografiska placering av de två förskolorna bidrar till en segregerad innerstad, där barnen på Oxelö förskola representerar betydligt fler nationaliteter än vad som finns bland barnen på Frösängs förskola.

Vad gäller D-skolan, som är byggd 1918, är bedömningen att skolan har en utformning som inte är ändamålsenlig och att den inte kan byggas om för att klara läroplanens krav och verksamhetens behov.

Budgeten för att bygga den nya förskolan och skolan är i dag beräknad till cirka 200 miljoner kronor. Inventarier är inte inräknade i den summan.

Den nya kombinerade skolbyggnaden på Frösängs gärde är tänkt att stå klar till höstterminsstarten 2019.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om