Ny dom om kolbåtsolyckan – fem år efter dödsfallet

Det är fem år sedan en hamnarbetare avled efter en olycka på en kolbåt i Oxelösunds hamn. Nu har hovrättens dom kommit.

Oxelösunds hamn flaggade på halv stång efter att en hamnarbetare omkommit i en arbetsplatsolycka i mars 2018. Nu, fem år senare, har domen i Svea hovrätt kommit. Arkivfoto

Oxelösunds hamn flaggade på halv stång efter att en hamnarbetare omkommit i en arbetsplatsolycka i mars 2018. Nu, fem år senare, har domen i Svea hovrätt kommit. Arkivfoto

Foto: Arkiv/Jens Alvin

Oxelösund2023-03-07 12:22

Den 16 mars 2018 kom en hamnarbetare i Oxelösunds hamn in i ett syrefattigt utrymme ombord på fartyget Declan Duff som fraktade kol. Mannen, som var i 20-årsåldern, förlorade medvetandet och hittades senare av sina arbetskamrater, fördes till Karolinska sjukhuset och dödförklarades dagen därpå.

– Jag får panik. Jag försöker andas i masken men det är tvärstopp och efter det tror jag inte att jag försöker andas där nere längre. Jag vågar inte, utan håller andan, berättade en av mannens kollegor efteråt, när händelsen hösten 2020 var uppe i Nyköpings tingsrätt.

Tingsrätten dömde Oxelösunds hamn att betala en företagsbot på 2 000 000 kronor, samt skadestånd till flera målsägare. Samtidigt friades en av de åtalade hamncheferna från misstankarna, medan den andra åtalade chefen dömdes för arbetsmiljöbrott – vållande till annans död. Påföljden där blev villkorlig dom och 150 dagsböter. Domen överklagades.

Nu, när snart fem år har gått sedan olyckan, har Svea hovrätts dom kommit.

I domen står det att "Hovrätten ansluter sig i allt väsentligt till tingsrättens bedömning av vad som är utrett beträffande fartyget Declan Duff". De ändrar dock tingsrättens dom på ett par punkter. När det gäller den hamnchef som dömdes för arbetsmiljöbrott i Nyköpings tingsrätt så sänks påföljden till 80 dagsböter. Något som hovrätten motiverar bland annat med att inget tyder på att hamnchefen har varit nonchalant i förhållande till risker i arbetsmiljön.

"Hovrätten delar inte tingsrättens bedömning att gärningens straffvärde närmar sig gränsen för grovt brott. Hovrätten anser i stället att straffvärdet motsvarar ett fängelsestraff om fyra månader" står det i domen.

När det gäller Oxelösunds hamns företagsbot så sänks beloppet till 1 500 000 kronor. Här motiverar hovrätten påföljden bland annat med att "Det rör sig i detta fall om ett brott av normalgraden som har begåtts genom omedveten oaktsamhet. De aktuella bristerna har inte varit kända eller på annat sätt godtagna av företagsledningen".

Samtidigt pekar hovrätten på försvårande omständigheter som att man brustit i rutinerna vid arbetsmoment som utgör en central del av hamnens näringsverksamhet samt att det var "känt inom hamnbolaget att det aktuella arbetet var förknippat med fara för liv och hälsa".

Förutom att en hamnarbetare avled skadades flera av hans kollegor under händelseförloppet.

Karta: Oxelösunds hamn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!