Ny Hybritanläggning ska byggas – i större skala

SSAB och deras samarbetspartners har fått så positiva svar att de nu ska bygga en till anläggning för fossilfri järnframställning – som ska leverera järnsvamp till Oxelösund.

Hybrits pilotanläggning i Luleå har varit igång sedan i höstas. Nu ska en demonstrationsanläggning i större skala byggas i Gällivare.

Hybrits pilotanläggning i Luleå har varit igång sedan i höstas. Nu ska en demonstrationsanläggning i större skala byggas i Gällivare.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Oxelösund2021-03-24 14:30

Hybrits pilotanläggning invigdes i Luleå i höstas och nu har projektet, som är ett samarbete mellan SSAB, Vattenfall och LKAB, gått in i nästa fas.

– Vi lär oss kontinuerligt. Nu är vi så säkra på tekniken som vi kan, då är det lämpligt att ta nästa steg, säger Martin Lindqvist som är vd för SSAB.

Nu är det beslutat att en demonstrationsanläggning med Hybrittekniken ska byggas i Gällivare. Man räknar med byggstart någon gång under 2022-2023 och att den ska stå färdig 2026. Då ska den kunna tillverka 1,3 miljoner ton järnsvamp per år. Om allt går väl ska den sedan skalas upp till en fullskalig anläggning några år senare.

Oxelösunds del i kedjan är att bearbeta järnsvampen, som då ska smältas i en eldriven ljusbågsugn på anläggningen i kuststaden.

– Vi ska ha ställt om vår anläggning i Oxelösund 2025 och 2026 ska vi ha fossilfritt stål på marknaden, säger  Lindqvist.

Under presskonferensen visade representanterna för de tre bolagen upp små bitar av järnsvamp som de tillverkat i Luleå.

– Redan i år ska vi kunna använda den järnsvamp vi får fram från pilotanläggningen, smälta den och valsa ut ämnen så att våra kunder ska kunna bygga prototyper av fossilfria stålprodukter, säger Lindqvist.

Till en början ser det ut som att stål som tillverkats fossilfritt blir en premiumprodukt. Om hela stålbranschen globalt skulle kunna ställa om handlar det enligt SSAB om utsläppsminskningar av koldioxid på cirka tio procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!