– Det här är jättekul för verksamheten. Produktionen har inte varit med om det här på nästan 50 år, att vi tar in en helt ny teknik. Vi tittar på helt nya områden, säger Johnny Sjöström som är divisionschef för Special steels, där anläggningen i Oxelösund ingår.
Som tidningen tidigare skrivit om ska SSAB börja tillverka råmaterial till 3D-skrivare. Här handlar det inte om de vanliga plåtarna utom om ett finkornigt metallpulver som ska användas till laserprintrar, så kallade 3D-skrivare.
Hur många arbetstillfällen rör sig det här om?
– De 20 miljoner som vi satsar nu, det är en blygsam summa för SSAB som helhet. Samtidigt är det startskottet på något nytt. Om det här flyger, då kommer vi att investera mer och då ser jag att det kan bli arbetstillfällen, säger Sjöström.
– Just nu blir det inga större organisatoriska förändringar. Det börjar i liten skala, med forskning, utveckling och att hitta samarbeten, fortsätter han.
Vad tror du att metallpulvret kommer att användas till?
– Att tillverka formningsverktyg av. Där ser jag de största fördelarna. Det skulle exempelvis kunna handla om ett verktyg som formar en platsbunke åt Ikea. Vi vill även satsa på fordonsindustrin där det både handlar om att tillverka mallar och att 3D-printa själva komponenterna. Det görs redan i dag. Bland annat använder BMW och Porsche det, det är mer kostnadseffektivt till de mer unika bilsorterna.
Målsättningen är att man ska vara igång under andra kvartalet 2021. Jämfört med plåtproduktionen väntas metallpulvret utgöra en liten del. 600 000 ton plåt mot kanske 20 000 ton pulver.
– Det är supernischat – men flyger det kommer vi att utveckla det, säger Sjöström.