"Det var bättre förr" är ett talesätt som inte alltid stämmer. Men frågan är om det inte gör det med Järntorget i centrala Oxelösund. Åtminstone har kommunledningen bestämt sig för det när Järntorget nu ska få ett ansiktslyft – för en budget på tio miljoner kronor.
– Det blir lite av en tillbakagång till hur det var. Vi har pratat med väldigt mycket människor, tittat på gamla bilder och det har pågått en diskussion kring torgets utformning under mer än ett år innan vi landade i det här förslaget, säger miljö- och samhällsbyggnadschefen Nils-Erik Selin.
Uppdraget att ta fram förslaget gick sedan till trädgårdsarkitekten Helena Åhlund Hedström som även ligger bakom omgörningen av Järnvägsparken, granne med Järntorget. Resultatet finns utställt på Koordinaten fram till den 3 mars och det är således fritt fram för oxelösundarna att tycka till om hur deras gemensamma "vardagsrum" ska se ut i framtiden. Förslaget går även att se på kommunens hemsida.
– Det förslaget som är utställt är stommen i den förändring som ska göras. Sedan kommer det kanske inte bli exakt som hon har skissat, men det är vår utgångspunkt om det inte kommer upp andra idéer under tiden som förslaget ställs ut, fortsätter Nils-Erik Selin.
Några av utgångspunkterna är att torget ska bli grönare med fler växter och träd. Man anser att det nu känns för stort och ödsligt och att det istället ska delas in i flera "rum" samt att det nya Järntorget ska vara tillgängligt och tryggt.
Nils-Erik Selin lägger in en brasklapp kring förändringen.
– Det här kommer att ske i etapper under tre år och budgeten sätts för varje år. I år är det två miljoner, nästa år sex miljoner kronor och 2026 två miljoner kronor. Budgeten sätts varje år och många kommuner måste spara nu, men vi tror att vi kommer få ha kvar de här pengarna.
– Vi kommer att börja i år, under barmarkssäsongen, och då handlar det om Torggatan och området runt nya Prismanhuset samt gången mellan nya Prisman och Apoteket samt gången mellan Järnvägsparken och nya Prisman.
Om man nu önskar en återgång mer till hur det var förr – varför ändrades Järntorget till det som det är i dag?
– Jag skulle tro att det delvis handlade om en driftsekonomi och delvis att man inte hade råd att återinvestera. Det var enklare att sköta om en tom yta utan saker som stod i vägen, tyvärr på bekostnad av trivsel och utseende. En viktig parameter nu är att vi inte bara ska ha råd att bygga det utan även driva det.