Nya planer för en naturlig mötesplats

Järntorget i Oxelösund ska moderniseras, bli mer inbjudande och levande. Oxelösundsbor och besökare ska vilja dröja sig kvar och känna sig hemma på torget. Det är kommunens målsättning med en stor omgörning av Järntorget.

OXELÖSUND2014-10-16 06:28

Ett attraktivt Järntorg är viktigt för Oxelösunds möjligheter att utvecklas som kommun. Det är en av utgångspunkterna i ett omfattande arbete som pågår och omfattar både en ny detaljplan för Järntorget med omgivning och ett gestaltningsprogram för samma område.

Den nya detaljplanen reglerar markanvändningen och ska även tillföra flexibilitet i den framtida utvecklingen av Järntorgetområdet. I nuläget gäller fyra olika detaljplaner för området.

Gestaltningsprogrammet ska ses som ett komplement till detaljplanen och innehåller råd och riktlinjer för hur torgmiljön kan och bör utvecklas på kort och längre sikt. Ett gestaltningsprogram ska också vara ett samlande dokument som tar ställning till olika frågor som stadsmiljö, handel, service, bostadsbyggande och kultur.

Detaljplanen och gestaltningsprogrammet är båda just nu utställda för granskning och finns på Koordinaten i Oxelösund och på kommunens hemsida. Kommuninvånarna kan lämna synpunkter på förslagen och har redan gjort det i en första vända under samrådsprocessen.

Joacim Dahlberg, planarkitekt i Oxelösunds kommun, som är ansvarig för arbetet med detaljplanen och gestaltningsprogrammet, säger att man tidigt i processen fick många synpunkter från Oxelösundsborna. Han menar att det finns ett stort engagemang hos ortsborna för Järntorget och hoppas att de nu utställda förslagen ska leda till att ännu fler blir engagerade.

– Många rör sig på Järntorget i dag, men det är lite trist och bristen är att det inte finns något som får människor att uppehålla sig där. Vi vill tillföra nya aktiviteter och nya sätt att mötas, säger Joacim Dahlberg.

Två yngre Oxelösundsbor som passerar över Järntorget när SN gör ett besök där är David Mandrela och Andrea Andziak. De vill gärna se en utveckling av Järntorget och att det ska hända mer i centrala Oxelösund. Andrea Andziak skulle gärna se lite fler affärer runt torget.

– Gärna med kläder, skor, smink och liknande, säger hon.

David Mandrela skulle gärna se mer av aktiviteter och annat som riktar sig till ungdomar.

– Speciellt på sommaren, konserter eller liknande. Just nu är det mest evenemang för de äldre, säger han.

David Mandrela tillägger att det skulle vara kul med en biograf i Oxelösund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om