– Det här är förhoppningsvis enda gången det här skyddsrummet kommer att vara iordningställt för att kunna tas i bruk. Annars ska det ju fungera som cykelförråd och miljörum, säger Peter Carman från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Vi står i det helt nybyggda skyddsrummet i bottenplanet av det nya Prismanhuset vid Järntorget. Peter Carman är här för att kontrollera att allt fungerar: Är det tätt, gör ventilationen sitt jobb, fungerar luftfiltren och finns all utrustning?
Längs en vägg står stora vattentunnor i vit plast, bredvid de något mindre latrintunnorna. Längs en annan vägg har man monterat upp toalettbåsen.
Om det skulle behövas ska cirka 200 personer få plats här, då med 0,7 kvadratmeter per person. På MSB har de märkt av att intresset för skyddsrum är större än för några år sedan.
– Vi har mycket mer att göra nu. Omvärldsläget har gjort att det ökat markant, säger Peter Carman.
Sverige är det näst skyddsrumstätaste landet i världen, efter Schweiz, och Oxelösund ligger i topp med svenska mått mätt. Här finns cirka 14 000 platser. Ändå besiktigas nu ett splitternytt skyddsrum i en kommun som har fler platser än invånare, vilket inte alls hör till vanligheterna.
I Sverige finns ungefär sju miljoner skyddsrumsplatser och exempelvis i Trosa finns bara 134 platser. Pär Blom på Kustbostäder berättar att skyddsrummet gör bygget av det nya Prismanhuset cirka sju miljoner kronor dyrare, jämfört med ett vanligt förrådsutrymme – och att de försökte slippa undan.
– Jag försökte påtala att det finns ett överskott av skyddsrumsplatser i Oxelösund, men MSB satte stopp, de ville att vi skulle ersätta det som revs. Just att det låg i centrum och att det inte var lika tätt med platser just här var två argument, säger han.
– När vi rev ett skyddsrum nedanför Häggenkyrkan i samband med att Oxelöskolan byggdes behövdes inte det ersättas. Det skyddsrummet visade sig vara byggfusk och sedan var inte säkerhetsläget lika allvarligt då, för några år sedan, fortsätter Pär Blom.
Peter Carman berättar att det görs en skyddsanalys.
– Att Oxelösund har så många skyddsrum beror nog på att vissa orter sågs som mer utsatta än andra. Här finns ju bland annat närheten till Östersjön och en stor hamn, säger han.
Inspektionen fortsätter. Sedan ska vattentunnor, toalettbås och annan utrustning packas undan i ett förråd för att förhoppningsvis aldrig behöva användas.