...och Järntorget växer en smula

Ombyggnaden av torgparkeringen vid Järntorget i Oxelösund har nu påbörjats, som ett första delprojekt i den stora modernisering som hela Järntorget ska genomgå. En effekt av ombyggnaden ska bli en trafiksäkrare miljö för både gående och bilister.

Järntorget

Järntorget

Foto:

OXELÖSUND2015-05-22 23:21

Samir Abu Eid, stadsplanearkitekt i Oxelösund, berättar att Järntorgets yta kommer att bli något större i samband med ombyggnaden av torgparkeringen, samtidigt som antalet parkeringsplatser blir elva färre. Efter ombyggnaden kommer torgparkeringen att 32 vanliga parkeringsplatser och fem handikapplatser. Även den nya utformningen av torgparkeringen bygger på att trafiken cirkulerar enkelriktat. Genom att de vanliga parkeringsplatserna blir snedställda skapas en mer yteffektiv lösning.

– Det har varit en trafikosäker miljö på och runt torgparkeringen. Med ombyggnaden skapar vi säkrare gång- och cykelstråk, säger Samir Abu Eid.

Att antalet parkeringsplatser minskas på torgparkeringen innebär att fler bilister blir hänvisade till att parkera på den stora centrumparkeringen mellan Torggatan och järnvägen, men Samir Abu Eid tror inte att den förändringen kommer att upplevas särskilt negativt. Avståndsmässigt blir inte skillnaden så stor, menar han.

Mellan eken på Järntorget och torgparkeringen kommer torgets yta att bli större, vilket bland annat ska markeras med en ändrad markbeläggning. På den yta som tillförs torget är det också meningen att ett kundvagnsgarage ska kunna placeras. Eken ska också få en starkare roll som mötes- och sittplats genom att fler bänkar ska placeras där och finnas runt hela trädet, förklarar Samir Abu Eid.

Som en del av ambitionen att skapa säkra och inbjudande stråk för gående i området ska även gångbanan mellan parkeringen och Järnvägsparken breddas och kompletteras med nya träd. Åtgärder som också ska stärka kopplingen mellan Järnvägsparken och Järntorget.

Den utökade torgytan mellan parkeringen och eken förväntas ge ett högre flöde av gående och cyklister än idag. Därför är tanken att bilar inte ska tillåtas att köra in på torget den vägen. Tillåtna biltransporter in på Järntorget ska i stället komma in vid Hotell Ankaret.

I samband med ombyggnaden av torgparkeringen och den angränsande delen av torget kommer en lekställning att placeras ut tillsammans med tre av de lekskulpturer, av Axel Nordell, som tidigare funnits på Järntorget.

– Kommunen äger totalt sex sådana skulpturer, nu renoveras tre stycken för att placeras på Järntorget, säger Samir Abu Eid.

De nu aktuella arbetena vid torgparkeringen och Järntorget är tänkta att pågå under fyra veckor och är kostnadsberäknade till knappt en miljon kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om