– För några år sedan kunde man få 100 kilo strömming när man åkte ut och fiskade. Nu får man i bästa fall ett kilo – och de är jättesmå. Det är verkligen fem i tolv nu. Det kustnära fisket har utarmats under 10, 15 år, säger oxelösundaren Joakim Öhman.
Det är en blåsig dag vid Oxelösunds fiskehamn. Härifrån utgår några yrkesfiskare, men de som sysslar med småskaligt, kustnära fiske har minskat i antal under de senaste decennierna.
Joakim Öhman är en av dem som haft yrkesfiskare i sin släkt.
– Jag har hjälpt både min morfar och pappa att fiska, men det var många år sedan, säger han.
Engagemanget finns dock kvar för Öhman som berättar att han är riktigt orolig för tillståndet för fisken i Östersjön. Som ordförande för Centerpartiet i Oxelösund var han nyligen med på partiets stämma och fick då igenom en motion om att partiet ska verka för att flytta trålgränsen längre ut från kusten, närmare bestämt tolv 12 nautiska mil, för de stora fartygen som bedriver industriellt fiske.
Att han fick partiledningens gehör överraskade Öhman.
– Det här var mycket förvånande och glädjande, framförallt att partistyrelsen yrkade bifall redan veckan innan stämman. Det är snudd på unikt, men det här ligger väl lite i tiden. Som det är i dag får industritrålning ske från stora fiskebåtar fyra nautiska mil från kusten, som det är nu blir det nästan ingenting kvar till skärgårdsfiskarna, säger han.
Öhman berättar att mycket av fisken som trålas upp blir till fiskmjöl som sedan blir mat åt laxarna i de norska fiskodlingarna. Laxen hamnar i frysdisken i svenska kuststäder igen. Han vill inte förbjuda Östersjöfisket, men menar att de småskaliga kustfiskarna missgynnas å det grövsta som det är i dag.
Han påpekar att det även har med Östersjöns miljö att göra.
– Det industriella fisket skadar bottnarna. Sedan påverkar det här hela ekosystemet. Fiskar man bort strömmingen och då ökar beväxningen i skärgården. Samtidigt blir det även ett mindre torskbestånd.
Bara för att hans eget parti antagit en motion betyder det såklart inte att den kommer att bli verklighet. Öhman tror dock att vinden har vänt.
– Även andra partier har börjat engagera sig i det här. En del har sagt att det inte går att genomföra på grund av EU, men det är fullt möjligt att göra undantag på nationell nivå.