Det finska förvaltningsområdet i Sverige omfattar de kommuner där finskspråkiga invånare har vissa lagstadgade språkliga rättigheter. Det innebär bland annat rätten att använda finska vid muntliga och skriftliga kontakter med en förvaltningsmyndighet, samt att det ska finnas finsktalande personal inom viss kommunal service, som äldreomsorg och förskola.
Kommunstyrelsen i Oxelösund beslöt vid sitt senaste sammanträde att kommunen ska ansöka hos regeringen om att Oxelösunds kommun ska anslutas till det finska förvaltningsområdet i Sverige. Samtidigt beslöts att ansökan ska föregås av en utredning om intresset hos Oxelösunds invånare med finska rötter för att kommunen ska ingå i det finska förvaltningsområdet.
I varje fall från Oxelösunds finska förening är intresset mycket stort, säger Sinikka Mäkilä och betonar att det i vissa delar av kommunens service finns ett stort behov av finsktalande personal.
— Särskilt inom äldreomsorgen och hemtjänsten är det jätteviktigt att det finns personal som talar både svenska och finska. Det är den högsta prioriteringen, säger hon.
I Oxelösund har ungefär var tionde invånare finska rötter, berättar Sinikka Mäkilä, och konstaterar att många av dem nu börjar bli till åren.
— Ett stort antal av Oxelösundsborna med finska rötter är 70 år eller äldre. Även om de kunnat tala både svenska och finska tappar många svenskan när de blir gamla, säger Sinikka Mäkilä.
Sinikka Mäkilä nämner även att Svenska kyrkan i Oxelösund redan ligger långt framme med att erbjuda olika verksamheter på finska, vilket är mycket uppskattat av de finsktalande invånarna i Oxelösund.
Att ingå i det finska förvaltningsområdet i Sverige kommer att medföra ökade kostnader för Oxelösunds kommun. På kort sikt beräknas kostnaden för en grundläggande serviceorganisation till en miljon kronor per år. Den kostnaden kan delvis täckas med ett statsbidrag på 660 000 kronor som utgår till de kommuner som ingår i det finska förvaltningsområdet. Resterande 340 000 kronor får kommunen stå för på egen hand.
På längre sikt kan kostnaden för att vara del av det finska förvaltningsområdet öka i takt med att servicenivån för de finsktalande invånarna byggs ut. Hur servicen på finska byggs ut kommer dels att bero på vilka behov som identifieras, dels på vilka möjligheter kommunen har att tillgodose dessa.