Om tre år kan husen stå klara

Om ungefär ett år kan det vara dags för byggstart för de båda planerade höghusen på Villabacken i Oxelösund. Säljstart för lägenheterna blir det efter sommaren i år, berättar Jonny Lundqvist, distriktschef hos byggföretaget Peab i Eskilstuna.

OXELÖSUND2015-06-23 06:18

De två höghusen på det centrumnära Villabacken-området, tänkta att bli 20 – 23 våningar höga och totalt inrymma cirka 130 lägenheter, är ett av tre bostadsprojekt i Oxelösund som Peab bostad AB presenterar på sin hemsida. De två övriga bostadsprojekten som Peab också planerar i kuststaden handlar dels om tolv småhus som ska byggas på norra Femöre, vid Femörekanalen, och 85 bostadsrätter som ska byggas på berget på Femöre, vid vägen ut till Fiskehamnen.

Höghusen på Villabacken och de tolv småhusen på norra Femöre är de två projekt som ligger närmast i tiden att byggas, förklarar Jonny Lundqvist.

För att kunna bygga höghusen på Villabacken, som ska placeras i den del av Villabacken som ligger norr om den gång- och cykelväg som går mellan Oxelösunds centrum och bostadsområdet Dalgången, krävdes en detaljplaneändring, Kommunfullmäktige godkände den nya detaljplanen i våras och snart kommer den att vinna laga kraft.

– Länsstyrelsen krävde ytterligare miljöprovtagningar och vi har gjort kompletterande sådana, säger Jonny Lundqvist.

När länsstyrelsen godkänt de kompletterande provtagningarna är allt klart för säljstart av de nya lägenheterna på Villabacken, förklarar han och räknar med att det blir efter sommaren. Jonny Lundqvist berättar att Peab planerar att det ska bli bostadsrättslägenheter i det ena av höghusen och hyresrätter i det andra.

Om det stora intresse som hittills varit för lägenheterna på Villabacken håller i sig räknar med Jonny Lundqvist med att det kan bli byggstart för höghusen till våren eller sommaren 2016.

– Och sedan har vi en byggtid på ungefär två år, säger Jonny Lundqvist.

För de tolv småhusen på norra Femöre, tänkta som enplansvillor med en boyta på 100 kvadratmeter, räknar Jonny Lundqvist också med säljstart efter sommaren i år och en möjlig byggstart under våren eller sommaren nästa år.

– Det beror lite på hur fort det går med försäljningen. Vi har ett internkrav på att 60 procent av husen ska vara sålda innan vi börjar bygga, säger Jonny Lundqvist.

För området där småhusen ska byggas finns det en gällande detaljplan och Peab har ansökt om bygglov, som Jonny Lundqvist räknar med snart ska vara klart.

Alla tolv småhusen på norra Femöre blir likadana och kommer samtliga med carport och yttre förråd, berättar Jonny Lundqvist.

Peabs tredje planerade projekt i Oxelösund, de 85 bostadsrätter som ska byggas vid vägen ut mot Fiskehamnen, får ligga lite på is i avvaktan på att höghusen på Villabacken ska bli klara, enligt Jonny Lundqvist.

– Vi vill inte köra två så stora projekt samtidigt, möjligen att vi börjar jobba med det andra när Villabacken börjar bli klart, tillägger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om