Efter flera år av problem inom äldreomsorgen tar kommunen krafttag för att genomföra förbättringar. Inflyttningslotsarna blir en del av lösningen för att öka trivseln i äldreomsorgen.
SN har tidigare skrivit om projektet Vi flyttar in. Idén fick Birgitta Hell, enhetschef på Björntorps äldreboende i Sunda, när hon såg programledaren Carina Berg ta sin väska och flytta in till kändisar för att komma dem nära inpå livet.
– Vi vill lära känna personerna på deras villkor i deras hem där vi är gäster, säger Birgitta Hell.
Syftet med lotsarna är just att se människan och personen för att kunna forma verksamheten efter deras behov.
Konceptet vänder upp och ned på tidigare system där samma rutiner gällde för alla. Nu när personal och boende redan lärt känna varandra är det lättare att uppfylla individuella önskemål. Samtidigt som det ökar valfriheten underlättar det också granngemenskapen.
När pilotprojektet drog i gång i Oxelösund för två år sedan var det enhetschefen själv som testade prototypen. Med sig hade hon en luftmadrass och en packad väska för att tillbringa ett dygn hemma hos en äldre dam som snart skulle flytta till Björntorp. Luftmadrassen kom aldrig till användning. Den äldre damen lät henne bädda på soffan istället och tiden ägnade de åt samtal, favoritprogrammen på tv och bläddrande i gamla fotoalbum, fyllda av minnen.
Det personliga mötet innan flytten från ett kärt hus eller lägenhet till kommunens särskilda boende ska ta bort känslan av vanmakt av att behöva flytta. I den mån de kan och vill ska de boende vara mer delaktiga i hemmet och uppmuntras att hjälpa till med vardagsbestyr som att duka bord, diska och vattna blommor.
– Fick de välja skulle de flesta bo kvar hemma, men det ska inte vara så stor skillnad på att bo hemma eller på ett boende, säger undersköterskan och inflyttningslotsen Anna Carlsson.
I rollen som lots möter hon gamla människor som vill berätta om äldre tider, visa bilder och fika. Hon berättar med värme om den äldre mannen som vinkade efter henne från balkongen. Och om kvinnan som gärna åt frukost och läste tidningen i sängen och sedan tog sovmorgon till tio. En vana som hon kunde ta med sig till den avdelning hon numera bor på.
– Det starkaste jag tar med mig är mötet med människorna man får träffa. Alla besök man gör berör, säger Anna Carlsson.
Än så länge har de som tackat ja till erbjudandet om inflyttningslots valt att ha kortare besök, men lotsarna är redo att flytta in när tillfälle ges. Nu när konceptet är permanent ska det utvärderas, men redan nu står det klart att det behövs fler. Målet är att varje avdelning ska ha varsin lots, totalt tio stycken mot dagens tre. Det har helt enkelt visat sig svårt att hitta personal till projektet.
– Det kommer att ta tid innan allt är i gång. Vi har en radikal idé, då möter man motstånd och det har vi gjort. Men vi tror verkligen på det här, säger Birgitta Hell.