Oxelösund förbereder sig på flyktingvåg

Allt pekar på att det kommer en flyktingvåg till Sverige – och det snart. I Oxelösunds kommun håller man på att förbereda sig.

Flyktingar från kriget i Ukraina har tagit sig till gränsövergången Medyka i södra Polen.

Flyktingar från kriget i Ukraina har tagit sig till gränsövergången Medyka i södra Polen.

Foto: Ola Torkelsson/TT

Oxelösund2022-03-09 19:22

– Jag tror vi måste förbereda oss på att ta emot ett hundratal ukrainare i Oxelösund. Vi har inte fått någon formell förfrågan än, men jag tror att en sådan är på väg till Sörmlands kommuner. Det är länsstyrelsen som samordnar det, säger Oxelösunds kommunchef Johan Persson.

– Jag hoppas att mottagandet sker med en större solidaritet bland de mellansvenska kommunerna nu än under Syrienkrisen. Att alla hjälper till, fortsätter Persson.

Rysslands fullskaliga krig mot Ukraina har pågått i två veckor och redan har uppskattningsvis över två miljoner människor flytt från Ukraina. Nu händer saker snabbt. Under onsdagsförmiddagen sa migrationsminister Anders Ygeman (S) att man nu står mitt i den största flyktingkrisen i Europa sedan andra världskriget.

– I det läget måste vi pröva varje tänkbar lösning, sa Ygeman.

Migrationsverket har nu skickat en begäran till länsstyrelserna i Stockholms län, Uppsala län, Södermanlands län och Västmanlands län om att tillsammans ta fram 4 000 evakueringsplatser varav 1 000 av dem omedelbart. För Sörmlands del handlar det om 250 platser omedelbart. De vänder sig till kommunerna för hjälp då de själva inte hinner ordna fram så många evakueringsplatser som man tror sig behöva. Det kan handla om allt från skolor och campingsplatser till sporthallar – eller tält.

– Eftersom förfrågan nu har kommit kommer vi att ta fram ett svar på den begäran som Migrationsverket har kommit med. Vi kommer att lämna det så snabbt vi har ett svar framme, säger Johan Persson.

Kommunen startade under förra veckan en arbetsgrupp för att jobba med frågor om allt från flyktingmottagande och riskfaktorer som exempelvis cybersäkerhet, med anledning av att läget snabbt förändrats i Ukraina och grannländerna.

– Vi har börjat inventera efter lediga lägenheter hos Kustbostäder samt de privata hyresvärdarna. Skulle det uppstå en akut situation måste vi se till att snabbt kunna ordna fram tak över huvudet. Det är klart att vi har idéer om vilka platser det kan vara, men vi får se vad som behövs, säger Persson.

– Nu initialt handlar det om tak över huvudet, men det är inte bara det. I och med att EU:s massflyktsdirektiv aktiveras har flyktingarna från Ukraina exempelvis rätt till arbets- och uppehållstillstånd och barn och unga rätt att gå i skolan. Jag önskar att alla i Sörmland och Oxelösund tar emot alla dem som flyr nu på det bästa sätt vi kan.

Oxelösunds kommun har börjat förbereda sig på att ta emot flyktingar från Ukraina.
Oxelösunds kommun har börjat förbereda sig på att ta emot flyktingar från Ukraina.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!