Oxelösund kan få fyra nya kommunala lekplatser

Under de närmaste åren kan Oxelösund komma att få fyra nya kommunala lekplatser. Det framgår av en utredning som gjorts om lekplatsbehovet i kustkommunen.

OXELÖSUND2015-01-30 07:31

I nuläget finns det tre kommunala lekplatser i Oxelösund. De lekplatserna finns I Nedre Frösäng, Dalgången och gästhamnen. Då det till kommunen kommit olika synpunkter och medborgarförslag som pekat på ett behov av fler lekplatser i Oxelösund har miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, på kommunstyrelsens uppdrag, genomfört en utredning om var behovet av nya lekplatser i Oxelösund är störst.

I utredningen föreslår förvaltningen att fyra nya kommunala lekplatser ska anläggas i Oxelösund, med följande prioritetsordning: Centrum, Sunda, Vallsund/Danvik och Peterslund.

Behovet av lekplatser har bedömts utifrån tre olika kriterier. De kriterier som styrt den föreslagna placeringen av nya lekplatser har varit antalet barn i åldrarna noll till nio år, avsaknad av lekplats i dag och att en ny lekplats ska placeras där barn rör sig naturligt.

Kostnaden för varje ny lekplats beräknas till cirka 300 000 kronor. Till det kommer kostnaden för årligt underhåll på cirka 6 000 kronor per lekplats.

I uppdraget ingick även att göra en översyn av ytor för spontanindrott i kommunen. Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen har föreslagit att fem nya ytor ska göras i ordning för spontanidrott. De ytorna är: Grönområdet söder om Utterberget vid Djursgraven, grönområdet bakom Storviltsvägen.

del av grönområdet vid Södra Peterslund, del av Frösängs gärde och parken bakom Trädgårdsgatan.

De föreslagna nya ytorna för spontanidrott kommer att behöva klippas oftare under sommarperioden. Två extra klippningar per säsong bedöms som tillräckligt, vilket totalt för de fem föreslagna nya ytorna skulle innebära en extra kostnad på 10 000 kronor för en säsong.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om