Snart kan Ramdalens badhus öppna igen efter att ha varit stängt på grund av renovering sedan februari. Men renoveringen till trots, badhuset kommer behöva byggas om snart igen. Eller rivas.
Några år till kan badhuset klara sig utan större renoveringar, tror både kommunalrådet Dag Bergentoft (M) och oppositionsrådet Linus Fogel (S). Men sen måste något göras.
– Vi måste titta på hur vi ska göra. Ska vi eller någon annan bygga? Privat? Ja, som till exempel Medley (företaget som idag driver badhuset, red anm) som även bygger badhus, säger Dag Bergentoft.
Men han är inte heller främmande för att se om man tillsammans med Nyköping kan bygga ett badhus.
– Små kommuner som vår kommer i framtiden bli allt svårare att driva och kan man hitta synergieffekter i byggande av sporthallar, äldreboenden och badhus är det värt att undersöka, säger Dag Bergentoft.
Linus Fogel är tveksam till att Oxelösund ska ha ett badhus i Nyköping.
– Badet i Oxelösund är en uppskattad anläggning. Visst ska man titta på alternativ, bygga själva eller någon annan. Socialdemokraterna är för att kommunen bygger själv. Nyköping? Då skulle man få längre till badhuset, säger han.
– Ja, men titta på Vrena, Runtuna – de har också långt till sitt badhus, kontrar Dag Bergentoft.
– Jo, så är det, men man måste höra vad Oxelösundsborna vill, säger Linus Fogel.
Det skulle kunna gå direktbussar från Oxelösund till ett badhus i Nyköping, menar Dag Bergentoft.
Ramdalens sportanläggning med sim- och sporthallen och dess renoveringar och kostnader är en följetong som sträcker sig närmare 17 år tillbaka i tiden. Då bestämdes om en första renovering av den från 1971 gamla simhallen.
En renovering på 20 miljoner, hoppades man. År 2011 ingick Oxelösunds kommun ett avtal med Rydbergs bygg om en ombyggnad och upprustning av badhuset och intilliggande sporthallen.
Men i takt med tiden och flera renoveringar steg summan till närmare 100 miljoner kronor.
Trots en omfattande renovering och pengar som rann iväg konstaterades i en utredning att det fortfarande fanns skador i bassängen. Oxelösunds kommun bad då juristfirman DE advokatbyrå att utreda ansvarsfrågan, som kom fram till man inte kunde "identifiera någon annan part" än Rydbergs bygg, som gick i konkurs 2018.
Ytterligare miljoner har sedan dess lagts på renoveringar och som nu byte av bassängklinkers.