Oxelösund manifesterar – genom mörkläggning

Earth hour är en av världens största manifestationer. I en av de kommuner som står för mest klimatpåverkan i Sverige deltar man också.

Många brukar uppmärksamma Earth hour genom att släcka den elektriska belysningen och sitta i skenet av stearinljus i stället.

Många brukar uppmärksamma Earth hour genom att släcka den elektriska belysningen och sitta i skenet av stearinljus i stället.

Foto: Cornelius Poppe

Oxelösund2021-03-27 17:55

– För oss i Oxelösunds kommun är det en symbolisk handling att släcka ner. Vi vill visa att vi tycker att frågorna är viktiga. Som en liten kommun känner vi att det är viktigt att göra det vi kan, vi är från och med i år medlemmar i Glokala Sverige och jobbar med hållbarhetsfrågorna i ett brett perspektiv, säger kommunstyrelsens ordförande Catharina Fredriksson (S).

Lördagen den 27 mars mellan klockan 20.30 och 21.30 arrangeras Earth hour. Det handlar om en global manifestation för att uppmana världens ledare att agera i klimatfrågan. Själva handlingen som de som deltar gör är att helt enkelt släcka det elektriska ljuset i den byggnad de befinner sig i, eller ansvarar för.

Kommunen uppmanar även oxelösundarna att delta genom att släcka belysningen, göra små och stora förändringar i sin vardag samt att göra ett test på en klimatkalkylator på nätet för att se hur klimatsmart de lever.

Oxelösunds kommun deltar genom att släcka ner några av sina fastigheter. Det handlar om kommunhuset och Koordinaten.

undefined
"Vi vill visa att vi tycker att frågorna är viktiga", säger kommunstyrelsens ordförande Catharina Fredriksson (S).

– Dessutom släcker Oxelö energi ner vattentornet och Kustbostäder släcker sina kontorsbyggnader på Sjögatan, säger Fredriksson.

Någon uppgift om hur stora klimatpåverkande utsläpp Oxelösunds sammanlagda kommunala verksamhet har, har hon dock inte.

Sett på hela kommunen är Oxelösund en av de kommuner i Sverige som släpper ut mest koldioxid, åtminstone sett till sin folkmängd och då mestadels beroende på SSAB. Ståltillverkarens alla anläggningar i Sverige står för ungefär 14 procent av Sveriges totala koldioxidutsläpp 2019, enligt tidningen Sveriges natur.

Även Overshoot day för Sverige närmar sig, men det är inte exakt klarlagt när den inträffar än. Här har organisationen Global footprint network räknat ut hur mycket naturresurser som används per år och hur mycket utsläpp som görs. Sedan vägs det mot hur mycket planeten klarar av.

Förra årets Overshoot day för hela planeten inföll 22 augusti 2020, troligtvis försenad på grund av pandemins påverkan. Resten av året lever jorden enligt de beräkningarna på kredit.

Om alla skulle leva som genomsnittssvensken, skulle dock world overshoot day 2020 ha infallit 2 april. När man talar om ekologiska fotavtryck brukar det omsättas till hur många jordklot som skulle behövas för att upprätthålla en viss livsstil. Om alla levde som vi gör i Sverige motsvarar det enligt WWF cirka fyra jordklot.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!