"Oxelösund påverkas mindre än andra"

Samgåendet mellan stålkoncernerna SSAB och finländska Rautaruukki påverkar Oxelösund i mindre grad än övriga stålorter. Det säger SSAB:s ordförande Sverker Martin-Löf.

Foto:

Oxelösund2014-04-09 20:04

SSAB har ett besvärligt år bakom sig. Borta är glansdagarna när SSAB kunde redovisa miljardvinster.

I fjol redovisades en förlust på drygt 1,7 miljarder kronor.

Och det är ingen positiv bild av stålkonjunkturen som vare sig Sverker Martin-Löf eller SSAB:s vd Martin Lindqvist målar upp.

Det produceras för mycket stål i världen, 30 procent överkapacitet, enligt Sverker Martin-Löf.

Trots förlustsiffror har inte SSAB behövt låna för verksamheten.

Under flera år har SSAB kastat lystna blickar österut för att stärka sin konkurrenskraft. Samgåendet med Rautaruukki ska ge effekter, inte minst på personalsidan där man räknar med att minst 900 ska bort.

Samgåendet skapar oro i de svenska stålorterna.

Riskerar något stålverk att läggas ned? Hur blir det med metallurgin i Oxelösund, som till stora delar är ålderstigen?

Sverker Martin-Löf, 70, tillhör en av landets ledande industriledare och är en maktfaktor.

Han är ordförande i SSAB och har varit så de senaste åren. När årsstämman hölls på Hotell Clarion i Stockholm omvaldes han för ytterligare ett år.

Han ger sällan intervjuer, men tog sig tid för några frågor från SN.

Läggs SSAB Oxelösund ned nu?

– Nej, det ingår inte i planerna. Vi har inga planer på att lägga ned de stora platserna, vi kommer försöka renodla aktiviteterna.

– Största förändringarna i det avseendet blir i tunnplåtsdelarna och berör Oxelösund i betydligt mindre grad än Borlänge och Raahe.

– Det kommer hända mindre i Oxelösund, där kommer vi fokusera på vår grovplåtsaktivitet.

Vad gäller det ålderstigna koksverket i Oxelösund dröjer ett beslut, säger Sverker Martin-Löf. Men samgåendet talar i högre grad för framtida investeringar, uppger han.

Personalnedskärningar i storleksordningen 900 talas det om, hur kan det påverka Oxelösund?

– Återigen, så är det huvudsakligen inom tunnplåtsaffären som det kommer beröra, men det finns säkert även olika aktiviteter som kommer beröra Oxelösund. Men så detaljerad är inte planen, så det får vi återkomma till.

Trots storförlust så fick vd Martin Lindqvist höjd lön med en miljon. Hur kommenterar du det?

– Nu är det inte så att han fått höjd lön med en miljon. Han har en årlig lön på 7,2 miljoner kronor. Det står åtta miljoner i bokslutet, men det hänger samman med att han fått ut sparad semesterersättning (engångsersättning på 800 000). Han har inte tagit ut semester under ganska många år och då brukar man lösa av den så här när han inte såg någon god möjlighet att ta ledigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om