Oxelösund raket i näringslivsranking

Något har hänt med företagarnas attityd gentemot Oxelösund. På två år har kommunen klättrat 144 platser i Svenskt näringslivs ranking.

Fredrik Brohlin driver Eliassons järnhandel och Bolist i Oxelösund. Han ger både ris och ros till kommunens sätt att arbeta med de lokala företagarna. Arkivfoto

Fredrik Brohlin driver Eliassons järnhandel och Bolist i Oxelösund. Han ger både ris och ros till kommunens sätt att arbeta med de lokala företagarna. Arkivfoto

Foto: Joachim Sorbe

Oxelösund2023-09-25 04:46

– Jag har haft några ärenden med kommunen genom åren och personligen tycker jag att det har varit snabba hanteringar. Överlag ser jag positivt på utvecklingen under åren, absolut, säger Fredrik Brohlin på Bolist/Eliassons.

Han driver en klassisk järn- och bygghandel och är en av alla lokala företagare i Oxelösund som påverkas dels av förutsättningarna i staden, dels av kommunens hantering av företagarna.

Den bistra verkligheten för två år sedan var att Oxelösunds kommun hamnade på plats 213 av Sveriges 290 kommuner när Svenskt näringslivs årliga ranking presenterades. Sedan dess har något hänt. Åtminstone verkar de lokala företagen betydligt nöjdare med förutsättningarna att verka i Oxelösund. 2022 hamnade kommunen på plats 122 och i år blev det plats 69.

– Vårt långsiktiga mål är framförallt att ständigt förbättra oss genom högre betyg men även att nå topp 100 i rankingen, det vill säga tvåsiffrigt. Kan det hända i år möjligen? I så fall skulle det vara första gången i Oxelösundshistorien, sa Oxelösunds kommuns näringslivsansvarige Johan Scherlin innan rankingen offentliggjordes.

undefined
Johan Scherlin är näringslivsansvarig i Oxelösunds kommun och mycket nöjd över resultatet i Svenskt näringslivs ranking. Arkivfoto

Det blev alltså tvåsiffrigt med marginal. Rankingen bygger bland annat på enkätfrågor som Svenskt näringsliv skickar ut till de lokala företagen i landets kommuner. Här handlar det exempelvis om hur de upplever att mobilnät och bredband fungerar, hur dialogen mellan företagen och beslutsfattarna är och hur tillgången till kompetens är i området.

Någon som tycker sig ha märkt en skillnad är alltså Fredrik Brohlin.

– Jag upplever att kommunen är mer lyhörd nu. Att de arbetar mer pragmatiskt för att vara till gagn för hela bygden, säger han.

Fredrik Brohlin poängterar dock att allt är långt ifrån rosenrött. Att det finns saker som Oxelösunds kommun skulle behöva fortsätta jobba med – och förbättra.

– Allt är inte frid och fröjd, kommunen har en del utmaningar. Det finns mycket att jobba med fortfarande och en hel del utvecklingspotential. De kan inte luta sig tillbaka, det kommer nog att bli mycket tuffa puckar framöver, säger han.

Vad anser du behöver förbättras för att det ska bli ett bättre företagsklimat i Oxelösund?

– En av de stora utmaningarna som finns i en liten kommun är att ha kontinuitet i bemanningen. Är det mycket personalomsättning kan det göra att handläggningstiden blir längre. Det här går tillbaka till den interna personalvården. Att kommunen behöver ta hand om den personal de har.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!