Oxelösund säger ja till naturgasterminal

Under onsdagen antogs den nya detaljplanen för Oxelösunds hamn där det är tänkt att den nya naturgasterminalen (LNG-terminalen) ska ligga. Nu går processen vidare med miljöprövning i olika instanser.

Så här är det tänkt att den nya naturgasanläggningen ska se ut. Douglas Heilborn, vd på Oxelösunds Hamn AB, hoppas att anläggningen kan vara i drift år 2022.

Så här är det tänkt att den nya naturgasanläggningen ska se ut. Douglas Heilborn, vd på Oxelösunds Hamn AB, hoppas att anläggningen kan vara i drift år 2022.

Foto: Oxelösunds Hamn AB

Oxelösund2019-06-13 10:56

Oxelösunds politiker har sagt sitt. Under onsdagens kommunfullmäktige beslutade man att anta detaljplanen Oxelö 7:60 för området i Oxelösunds hamn där det är tänkt att den nya naturgasterminalen ska uppföras i framtiden. Men beskedet är ingen garanti för att LNG-terminalen blir av, däremot är antagandet av detaljplanen en förutsättning för att Oxelösunds hamn ska få ärendet prövat hos Miljöprövningsdelegationen i Uppsala.

– Oxelösunds hamn kan inte få någon tillåtlighetsprövning utan detaljplan. Nästa steg blir därför att Miljöprövningsdelegationen prövar det tillstånd som hamnen bett om, säger kommunstyrelsens ordförande Catharina Fredriksson (S) som själv ställer sig positiv till en naturgasterminal i Oxelösund.

– Den nya detaljplanen kan bidra till en omställning som dels syftar till att minska koldioxidutsläppen på SSAB och dels säkrar jobben för en lång framtid. Vi sätter nu all tillit till att Miljöprövningsdelegationen gör rätt bedömning, säger hon.

Detaljplanearbetet för Oxelö 7:60 har pågått sedan september 2017 då det första planbeskedet antogs och har sedan dess varit ute på samråd vid flera tillfällen.

Douglas Heilborn, vd för Oxelösunds Hamn AB, är glad över kommunens beslut och räknar med att terminalen ska kunna tas i drift år 2022, om allt går som beräknat.

– Det har varit en lång process och kommunens beslut möjliggör att projektet rullar vidare. Naturgasterminalen är förutsättning för att SSAB ska kunna inleda omställningsarbetet mot en fossilfri anläggning. Vi bedömer att vi hanterat riskerna kring terminalen på ett bra sätt och att Miljöprövningsdelegationen kan gå vidare med sin del av tillståndsprocessen.

LNG-terminalen i Oxelösunds hamn är ett led i SSAB:s omställningsarbete mot en fossilfri anläggning. I ett första skede är det tänkt att naturgasen ska ersätta koks- och masugnsgas i skrotsmältningen. Något som enligt Tomas Hirsch, projektledare för naturgassatsningen på SSAB, kan leda till att svavel- och partikelutsläppen minskar med nästan 90 procent. SSAB:s räknar med att koldioxidutsläppen reduceras till en tiondel av dagens nivåer när hela omställningen av anläggningen är klar 2045.

Ett led i SSAB:s miljöarbete

SSAB är Sveriges enskilt största utsläppare av koldioxid.

SSAB, LKAB och Vattenfall har tillsammans inlett ett omställningsarbete med mål att vara helt fossilfria år 2045.

I omställningsarbetet behöver Oxelösundsanläggningen naturgas för att ersätta koksgas och masugnsgas som nu används för uppvärmning i olika processteg.

År 2045 är målet att hela anläggningen ska drivas av vätgas.

Naturgasterminalen kan i framtiden ställas om och användas för transporter och lagring av biogas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!