Oxelösund strategiskt läge

Under kalla kriget utgjorde Oxelösund den mest strategiska platsen i Mellansverige, enligt Per Rödseth i föreningen Femörefortet. Platsen har strategisk betydelse än i dag.

femöre1.jpg

femöre1.jpg

Foto:

OXELÖSUND2014-10-21 19:56

– Oxelösunds djuphamnar är det absolut bästa stället att landa på i Mellansverige. En enkel insegling utan massa skärgård och krångel, säger Per Rödseth, ordförande i föreningen som driver det museum som Femörefortet utgör i dag.

Doften av fukt sticker i näsan han visar vägen ner i underjorden. Förbi den två meter tjocka stötvågsbarriären som stoppar stötvågen av en kärnvapenbomb, förbi stötvågsslussen och förbi luftslussen som stoppar radioaktivitet och giftig gas och vidare till de mörka tunnlarna som leder till kanonerna.

Under kalla kriget var fortet en topphemlig militäranläggning som fungerade som ett av två lås mot Oxelösund och Bråviken. Där fanns tre kanoner beredda att skjuta på främmande fartyg, där fanns diesel, vatten och mat som räckte för att 70 soldater kunde bo 30 dagar där utan att gå ut. Bunkern kunde till och med stå emot ett kärnvapenanfall.

– Det var en väldigt hög nivå på beredskapen. Inget behövde transporteras hit vid ett skarpt läge. Bara soldaterna, sen var det bara att skjuta, säger han.

– Det här är ett bra exempel på att vi hade bestämt oss; hit men inte längre. Då hade vi ett av Europas starkaste försvar. I dag är det avvecklat.

Då planerade ryssarna för att landsätta stora mängder stridsvagnar, kanoner, soldater och ammunition och gå vidare mot Norge. Enda sättet att komma förbi fortet var att med sabotage slå ut kanonerna. Det skulle göras av grodmän som släpptes av från ubåtar. Därav ubåtsaktiviteterna utanför Oxelösund på 1980-talet, berättar Per Rödseth.

– Sabotage var enda sättet, inte ens kärnvapen räckte. Då var målet Norge och Atlanten. Nu är det Baltikum och Östersjön i ett första steg.

Han poängterar att även om Ryssland är förberett, betyder det inte att risken för krig är överhängande. Ibland vill de visa musklerna och visa för Nato att de finns här.

– De planerar och ser till att de är redo, men det betyder inte att kriget står för dörren.

Men området är fortfarande intressant. Om Ryssland vill ha mer tillgång till Östersjön än Kaliningrad och skulle gå in i något av de baltiska länderna skulle Nato behöva skydda dem med avstamp i Sverige. Därför ligger det i Rysslands intresse att se till att Nato inte har tillgång till våra baser, berättar Per Rödseth.

– Och ingen trodde att Ryssland skulle gå in på Krim heller, innan det skedde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om