Oxelösund var utan vattentorn i flera månader

I hemlighet har Oxelösunds vattentorn renoverats. Betongen höll på att brytas ner – men nu ska vattenförsörjningen förhoppningsvis fungera ett halvsekel till.

Jonny Jakobsson, VA-chef vid Oxelö energi, tittar till renoveringen av Oxelösunds vattentorn. Trots sitt yrke är det första gången han får kliva ner i själva vattenreservoaren på ett vattentorn.

Jonny Jakobsson, VA-chef vid Oxelö energi, tittar till renoveringen av Oxelösunds vattentorn. Trots sitt yrke är det första gången han får kliva ner i själva vattenreservoaren på ett vattentorn.

Foto: Peter Alexis

Oxelösund2021-12-28 04:16

– Betongkonstruktionen i vattentornet har blivit nedbruten. Det har blivit en frätning på betong och armering i reservoaren som försämrar vattenkvaliteten. Den höll på att gå sönder, säger Jonny Jakobsson, VA-chef på Oxelö energi.

Höjdrädslan slår till när jag tittar ut över kanten. Än mer känns det när vi klättrar nerför stegen i vattenreservoaren. Att få ta hissen upp i vattentornet och titta på utsikten hör inte till vanligheterna. Egentligen har bara personal med rätt säkerhetsklassning tillträde hit. Att klättra ner i själva reservoaren är något unikt även för dem som har ett helt yrkesliv inom vatten och avlopp bakom sig, men efter att ha kopplat loss klätterkarbinen står vi ändå här på botten av den.

undefined
Under flera månader har Oxelösunds vattentorn varit tömt på vatten. Nu är det renoverat.

– Vi håller på att infodra reservoaren så att det blir en tät yta. Det blir en luftspalt bakom det här så att betongen kommer må bra, den kommer inte att bli fuktig. Tidigare har man haft vatten direkt mot betongen som gjort att det blivit en korrosion på den, fortsätter han.

Trots sin roll på Oxelö energi är Jonny Jakobsson en av dem som aldrig varit inne i ett vattentorn. Tills nu.

– Vanligtvis är det 2 000 kubikmeter här som förser oxelösundarna med ett bra vatten varje dag.

undefined
Sex miljoner kronor har renoveringen av Oxelösunds vattentorn kostat. Insidan av reservoaren hade börjat vittra sönder.

I stället för dricksvatten finns det byggställningar, stora rör och arbetsbelysning här. Efter renoveringen hoppas man att tornet ska fungera i minst 50 år till. Sex miljoner kronor kostar projektet Oxelösunds kommun, som dock fått en miljon kronor i bidrag från länsstyrelsen.

Utsikten är såklart magnifik uppe från Oxelösunds vattentorn. Här, 55 meter över havet, är överblicken god över Oxelösund. Frösäng, Ramdalshöjden, Hamnen och SSAB. Centrum, de två skolorna på varsin sida om Frösängs gärde och förstås, massor av skärgård.

undefined
Utsikten från vattentornet går inte att klaga på, men det är sällan allmänheten får chansen att se den.

Den uppmärksamma läsare kan ana att det är mer höst än vinter på bilderna. Besöket i tornet skedde för en dryg månad sedan, när renoveringen fortfarande pågick under visst hemlighetsmakeri.

– Vi har kört utan vattentorn ett tag. Vi har inte velat prata om vad vi gör alltför mycket då vi har kört på tryckstyrning i nätet i stället, vilket är extremt sårbart. Skulle det ha blivit en läcka då hade väldigt många blivit utan vatten, säger Jonny Jakobsson.

Nu, under andra halvan av december är dock allting klart.

– Vi har fyllt upp tornet med vatten och allt fungerar. Nu ska det här hålla i 50 år till.

undefined
"Nu ska vattentornet hålla i minst 50 år till", säger Jonny Jakobsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!