Oxelösund värnar TGOJ-trafiken

Oxelösunds kommun har lämnat ett yttrande om planen att i Nyköping förlänga Hamnvägen över TGOJ-banan. Det säger kommunalrådet Catharina Fredriksson (S) och tillbakavisar kritik från Miljöpartiet i Oxelösund om att kommunen inte agerat i det ärendet.

OXELÖSUND2014-09-05 07:36

Miljöpartisterna Gunnar Söderberg och Björn Johansson konstaterar i ett brev till kommunen att Oxelösunds hamn och SSAB reagerat mot och överklagat den detaljplan som skulle möjliggöra en plankorsning mellan Hamnvägen och TGOJ-banan i Nyköping. De skriver även att länsstyrelsen stoppat detaljplanen och att Nyköpings kommun överväger att överklaga det beslutet till regeringen.

De båda miljöpartisterna skriver att Oxelösund som kommun har stora intressen av att plankorsningen inte blir av, eftersom en sådan korsning skulle kunna inverka negativt på den viktiga godstrafiken på TGOJ-banan till och från Oxelösund. Därför borde även Oxelösunds kommunledning agera för att stötta hamnens och SSAB:s intressen, anser MP-duon.

Catharina Fredriksson säger att kommunens miljö- och samhällsbyggnadsförvaltning har lämnat ett yttrande till Nyköpings kommun om den planerade förlängningen av Hamnvägen över TGOJ-banan, även om Oxelösunds kommun inte fanns med på sändlistan över remissinstanser. Hon sammanfattar yttrandet som att kommunen är positiv till att trafiksituationen i Nyköping skulle kunna förbättras med en plankorsning över TGOJ-banan, men att kommunen också trycker på att en sådan lösning inte får försvåra för godstrafiken på TGOJ-banan.

– Det står även i länsstyrelsens beslut att Oxelösunds kommun skulle ha varit med på sändlistan, tillägger Catharina Fredriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om