– Det sägs att han gick under namnet Hamilton inom Försvarsmakten, då han hade en liknande bakgrund som fiktionens Hamilton, säger journalisten och författaren Nils Resare.
Nyligen släppte Nils Resare boken "Den sista striden". Den kretsar kring oxelösundaren och underrättelseofficeren Michael Rawlinson som beskrivs som en av "en av Sveriges främsta underrättelseofficerare, med topphemliga uppdrag över hela världen".
– Boken är en biografi över en av Sveriges hemligaste personer, så det finns ganska stora luckor kring vad som verkligen har hänt. I boken beskriver jag bland annat ungdomsåren i Oxelösund, innan han värvades till militära underrättelsetjänsten, berättar Nils Resare.
I Oxelösund fick Michael Rawlinson bland annat smak för undervattensrugby. Han och hans syster fick tillgång till Ramdalsbadet under kvällstid och tränade till sent in på kvällarna.
– Hans styvfar hade ett ställe i skärgården och Michael blev förtjust i skärgårdslivet. Han höll på en del med jollesegling och gick bland annat en frivillig befälsutbildning i Oxelösund.
Möjligen bidrog det till att han gjorde lumpen som kustjägare. Rawlinson blev attackdykare, tjänstgjorde hos fallskärmsjägarna och värvades av Must, Militära underrättelsetjänsten.
– Senare började han på den hemligaste avdelningen inom Must, Kontoret för särskild inhämtning, där man arbetar under falsk identitet. Han tillbringade en lång tid i det forna Jugoslavien under krigen som pågick där under 1990-talet. Han var också med och byggde upp de svenska specialförbanden, som exempelvis Särskilda skyddsgruppen, och var med och ledde en insats i Kosovo.
För den som inte är bevandrad i det svenska försvaret kanske det bara låter som namn och förkortningar, men det är här de mest motiverade och vältränade elitsoldaterna ofta tjänstgör.
– Så som jag förstått det hade han en rätt unik position inom svensk underrättelsetjänst. Mycket var inriktat mot Sovjet under 1980-talet, men han var en pionjär då han blev specialist på Balkan.
Historien om Michael Rawlinson slutade dock inte lyckligt. Under sitt arbete som chef för EU:s kriminalunderrättelseverksamhet Eulex i Kosovo började han enligt Resare att undersöka en misstänkt korruptionshärva. Någon försökte röja igen spåren samtidigt som Rawlinson blev allvarligt sjuk.
– Det finns misstankar om att Michael förgiftades, men jag vet inte om det var så eller om han blev sjuk av något annat. Ett helt team av läkare arbetade i flera dygn för att rädda hans liv.
Michael överlevde men var under de sista åren av sitt liv långt ifrån sitt forna jag.
– Han kom hem i ett bedrövligt skick och blev så småningom sjukpensionär. Han ansåg att han inte fått den hjälp han behövde och kände att han vare sig fått upprättelse moraliskt eller materiellt.
Vintern 2021 tar moderaten Pål Jonson, numera försvarsminister, upp fallet Michael Rawlinson i en interpellation i riksdagen. Det hela handlar bland annat om att "utsänd svensk personal vid internationella insatser alltid ska ha bästa tänkbara stöd från Sverige".
"Det är uppenbart att Rawlinson på grund av sitt engagemang mot korruptionsmisstankarna inom Eulex utsatte sin karriär och sin egen säkerhet för stora risker. För det fick han betala ett mycket högt pris" skriver Pål Jonson i sin interpellation och förordade en oberoende utredning.
Michael Rawlinson avled 2018.