Gamla, grova ekar är viktiga för den biologiska mångfalden eftersom de utgör livsmiljöer för mängder av insekter, fåglar, mossor, lavar och svampar.
Nu ska en mängd ekar få mer utrymme och ljus genom att sly och mindre träd rensas bort, runt ekar på flera platser i Oxelösund kommun. Arbetat har precis startat och beräknas pågå i tre år framöver och medfinansieras av LONA-bidrag.
Kommunen ser även till att spara yngre ekar, som kan ta över när de äldsta ekarna till slut dör.
Ekarna i backarna vid Ramdalen och discgolfbanan ska åtgärdas först. Det innebär att de som spelar discgolf kan kommer att finna vissa delar av banan svårtillgänglig under korta perioder.
När arbetet är klart kommer däremot färre buskar och träd att behövas ta hänsyn till, vilket eventuellt underlättar spelet.
Eken kan i Sverige bli 20-25 meter högt och i södra Europa ända upp till 45 meter, enligt Nationalencyklopedin.
Kvilleken anses vara Sveriges äldsta ek och är över tusen år. Den grova eken finns vid Norra Kvill i Rumskulla socken i Vimmerby kommun i Småland. 2008 skapades Kvills naturreservat runt eken och marken ägs av svenska staten genom Naturvårdsverket.
Vilken som är Oxelösund äldsta ek är oklart men skicka gärna in bilder till redaktionen@sn.se på gamla vackra ekar och berätta om du känner till någon spännande fakta om trädet.
Till exempel planterade bagaren Alfred Svensson 1887 ett ekträd nära B-skolan i Oxelösund, enligt Sörmlands museum.