I delårsbokslutet för perioden 1 januari – 31 augusti 2014, som ska godkännas av kommunfullmäktige under onsdagskvällens sammanträde, finns också en prognos för helårsresultatet för kommunen som pekar på ett plus på 13,7 miljoner kronor. Det är en prognos som pekar på att den positiva utvecklingen av kommunens ekonomi till och med augusti i år förväntas fortsätta även under årets sista fyra månader, men i något lägre takt. Av kommentarer i delårsbokslutet framgår att kommunens olika verksamheter bedömer att avslutningen på 2014 kommer att bli mer ekonomiskt jobbig.
Kommunens revisorer har granskat delårsbokslutet och betonar i sitt utlåtande om kommunens ekonomi att de befarar att det beräknade resultatet för hela 2014 kan bli lägre än prognosen på 13,7 miljoner kronor. De farhågorna baserar revisorerna på tre olika punkter, där vård- och omsorgsnämndens årsprognos på ett minus på 5,5 miljoner kronor står överst på listan.
Revisorerna konstaterar att vård- och omsorgsnämnden har ett åtgärdsprogram för att nå ett nollresultat vid årets slut, men bedömer det som tveksamt om åtgärderna hinner få effekt till årsskiftet.
– Jag delar den tveksamheten, men är övertygad om att vi kommer att få se förbättrat resultat, säger Mattias Jensen Pettersson, ordförande i vård- och omsorgsnämnden, som tror att nämndens årsresultat kommer att landa någonstans mellan prognosen på minus 5,5 miljoner och ett nollresultat.
Revisorerna påpekar även att vård- och omsorgsnämnden som en åtgärd för att minska underskottet vill avbryta den pågående satsningen på demensvård i kommunen. Den besparingen handlar om tre miljoner kronor, vilket är den största enskilda posten på nämndens lista över besparingsåtgärder. Förslaget att för 2014 avbryta satsningen på demensvården måste godkännas av kommunfullmäktige. Den frågan väntas komma upp vid fullmäktigesammanträdet i november.
En annan faktor som, enligt revisorerna, gör helårsprognosen osäker är att utbildningsnämnden har fler barn i kommunens skolor än budgeterat. Den elevökningen ska i och för sig kompenseras, säger revisorerna, men menar samtidigt att avstämningsunderläget är oklart.
Den tredje osäkerhetsfaktorn som revisorerna menar kan påverka kommunens resultat i år är att Kommunfastigheter kan få oplanerade underhållsinsatser.