Oxelösund har Sörmlands bästa näringsliv

Oxelösunds företag har bäst tillväxt i Sörmland – åtminstone enligt en undersökning som tittar på andelen företag som nyanställer, har ökat omsättningen och går med vinst.

Proplate har växt både till ytan, antalet anställda och omsättning. "Det är en fantastisk skön känsla", sa vd:n Max Björk när tidningen intervjuade honom under sensommaren. Nu är Proplate ett av de företag som gjort att Oxelösund fått priset Bästa tillväxt i Sörmland.

Proplate har växt både till ytan, antalet anställda och omsättning. "Det är en fantastisk skön känsla", sa vd:n Max Björk när tidningen intervjuade honom under sensommaren. Nu är Proplate ett av de företag som gjort att Oxelösund fått priset Bästa tillväxt i Sörmland.

Foto: Proplate

Oxelösund2023-01-02 06:32

Oxelösund har fått priset "Bästa tillväxt" – för tredje året i rad. Det är kreditupplysningsföretaget Syna som utser en kommun i varje län efter att ha granskat det föregående årets bokslut. I det här fallet utgår man från ren statistik.

– Utmärkelsen går därför till den kommun i varje län som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst baserat på företagens senast inlämnade årsredovisningar, säger Karl Stjerna som är vd på Syna.

Ett av de företag i Oxelösund som uppfyllt alla tre kriterierna är Proplate, som bland annat tillverkar komponenter i plåt till bland annat lyftkranar, vindkraftverk och truckar.

– Gruvindustrin går bra, det behövs truckar till e-handeln och vi har stor efterfrågan från kranindustrin. Vi har tajt partnerskap med våra kunder. Deras tålamod har varit särskilt betydelsefullt nu när det varit stor brist på plåt, förklarade vd:n Max Björk framgångarna när tidningen intervjuade honom under sensommaren.

undefined
Max Björk, vd på Proplate.

Johan Scherlin är näringslivschef i Oxelösund.

– Företagarna är duktiga, både yrkesskickliga och ekonomiskt kloka, gör inte så många dramatiska och ibland dumdristiga satsningar. Oxelösunds kommun investerar i skolor, infrastruktur. Bostadsbyggandet är större än på länge, säger han.

En av förklaringarna är att det rört på sig mycket hos Oxelösunds i särklass största företag.

– Mycket av näringslivet i Oxelösund kretsar kring SSAB och när det går bra för SSAB går det också bra för det övriga näringslivet. När man investerar runt sju miljarder kronor i en helt ny produktionsanläggning ger det givetvis en injektion till hela näringslivet, fortsätter Johan Scherlin.

undefined
”Mycket av näringslivet i Oxelösund kretsar kring SSAB och när det går bra för SSAB går det också bra för det övriga näringslivet", säger Johan Scherlin.

Han har tittat närmare på Oxelösunds siffror. Baserat på 2021 års bokslut har 26 av Oxelösunds 300 aktiebolag uppfyllt alla tre kriterier, det vill säga vuxit i omsättning, personal och levererat lönsamhet.

Oxelösund har inte alltid gjort avtryck i företagsbarometrar och undersökningar. 2013, 2015 och 2017 var Oxelösund sist, på nionde plats bland Sörmlands kommuner i Synas undersökning. I Svenskt näringslivs rankning över de svenska kommunernas företagsklimat hamnade Oxelösund på plats 213 år 2021.

Något hade dock hänt när undersökningen, som bygger på en enkät som skickas ut till företagen, analyserades 2022. Då kom Oxelösund på 122:a plats och utsågs till "Årets klättrare".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!