Föreningen bildades som Oxelösunds centrumförening 2013.
– Vi var ett antal personer som engagerade oss för Oxelösund och tyckte att vi behövde ett forum. Vi började i ganska liten skala, säger Torbjörn Dahlström, som var en av initiativtagarna.
Han är idag ordförande för föreningen som förra året bytte namn till Oxelösunds företagarförening. Han driver även företaget Event & Mediamix Torbjörn Dahlström AB.
Föreningens största arrangemang är Ljus och värme. Föreningen har även utvecklats till att bli en viktig samtalspartner för Oxelösunds kommun. Föreningen är nu i färd med att ta nästa steg i sin utveckling. Kommunen finns sedan förra året representerad i styrelsen som dessutom har utvidgats till att även omfatta representanter för besöksnäringen och tjänsteföretag. I år har Susann Borg från Jogersö Camping och Anton Nilsson, som driver Upzones höghöjdsbana, valts in i styrelsen.
– Nu när SSAB har bestämt sig för att satsa så oerhört mycket pengar och andra industrier hakar på så kände vi att vi ska göra vad vi kan för att haka på med de mjuka värdena som vi tycker är minst lika viktiga. Det ska finnas bra butiker att handla i, det ska finnas tjänster att utföra och det ska finnas restauranger och camping, säger Torbjörn.
Mathias Fernqvist är kassör i föreningen och handlare på ICA Kvantum Oxelösund.
– I grund och botten handlar det mest om att skapa ett engagemang hos så många som möjligt. Har man ett bra engagemang hos många företagare oavsett bransch så speglar det av sig gentemot kunder och samhälle i övrigt.
Föreningen är även engagerad i förändringarna vid Järntorget där Prismanhuset rivs för att ersättas av ett nytt handelshus med butiker och bostäder som ska stå klart hösten 2023. Lenita Holmgren på Svedlindhs är ledamot i styrelsen. Hon har flyttat sin klädbutik från Prisman till Torggatan 19 på den östra sidan av Hamnbron som går över järnvägsspåren.
– För mig går det överraskande bra. Kunderna hittar ju hit. Jag har haft lite mindre kunder, men det var väl väntat. Sedan har det varit en pandemi också.
– Jag tror på det nya Prisman och att de ska bygga lägenheter och hela den idén för det behövs ett mer levande centrum. Sedan är det ju några år dit och frågan är hur många butiker som kommer att bli kvar? Och hur många kommer att ha råd att flytta in i det nya?
För egen del säger hon att hon håller alla dörrar öppna. Hon efterlyser en attackplan för att göra centrum attraktivt med fler små butiker.
Lenita tycker att det är positivt att kommunen ska fräscha upp under Hamnbron så att det blir lättare att gå den korta sträckan från Prisman till den östra sidan av centrum där Svedlindhs ligger.
Johan Scherlin är näringslivsansvarig på Oxelösunds kommun och adjungerad i företagarföreningens styrelse. Han ser det som sin uppgift att knyta ihop kommunens och föreningens arbete för företagens bästa i Oxelösund. Han upplever att näringslivet i Oxelösund mår bra och utvecklas i positiv riktning. Kommunen har två år i rad fått utmärkelsen Bästa tillväxt i Sörmland av företaget SYNA.
– Hemestern och den övergripande trenden med mer lokal produktion har gynnat oss. Hemmahandeln och industrin går för högtryck. Det gäller inte bara för SSAB. Det gäller även de andra industriföretagen i Oxelösund.
Han nämner bland annat Proplate som har gått från 100 till 140 anställda på ett och ett halvt år. I hamnen har Swecem gått från 0 till 25 anställda på två år. Johan Scherlin menar att det finns tre megatrender i Oxelösund:
– Den ena är SSAB:s klimatomställning och alla de investeringar som görs där som kommer både lokala företag och andra företag till del. Sedan har vi allt som händer kring Oxelösunds hamn med klimatsmart sjöfartslogistik och utbyggnad. Fredagen 25 februari fick Oxelösunds hamn sitt nya verksamhetstillstånd godkänt av mark- och miljödomstolen, en milstolpe för framtiden.
För det tredje investeras också mycket i besöksnäringen i Oxelösund.
– Vi växer ganska mycket i antal invånare. I takt med att man kanske vill jobba mer hemma eller värdesätter sin fritid mer så vill man bosätta sig närmare havet. De som flyttar hit kommer också att efterfråga samma utbud av upplevelser som besökare och turister gör vilket skapar en mer stabil kundbas inom besöksnäringen och till exempel de lokala restaurangerna.
Enligt Johan jobbar kommunen långsiktigt för att bygga upp förtroendet mellan kommun och företagare.
– Det måste vara på riktigt. Alla företagare måste känna att de får svar på det de frågar efter och att de får svar i tid. Får de ett negativt svar någon gång behöver de känna att de får en motivering som är vettig.
Han säger att ett antal aktiviteter har genomförts på bygglovssidan där kommunen tidigare fått mindre bra betyg, men där nöjdheten nu ökar stadigt.
Han menar att det nya handelshuset vid Järntorget och de nya lägenheterna som ska byggas kommer att bli en nytändning för centrum.
– Det ger större köpkraft till centrum vilket förhoppningsvis kan göra att vi får en bas för en bättre centrumhandel igen.
Kommunen jobbar med ett antal initiativ för att bättre knyta ihop den västra delen av centrum med den östra.
– Vi jobbar med att skapa bättre promenadstråk, cykelvägar och bättre skyltning för att det ska vara trevligt och att man ska känna att man fortfarande är i centrum när man kommer på andra sidan Hamnbron.
Kommunen jobbar enligt Johan med att bygga en starkare och långsiktigt hållbar företagar- och entreprenörskultur i Oxelösund, bland annat genom att samarbeta med Ung Företagsamhet och Nyföretagarcentrum. Det handlar om initiativ i grundskolan med stöd av Ung Företagsamhets utbildningsmaterial ”Framtidskoll” och en satsning på ökat teknikintresse i unga åldrar genom Komtek.
– Tillsammans med Nyföretagarcentrum genomförs många aktiviteter för att stimulera till ökat intresse för att starta eget företag, tillsammans med Drivhuset gör man där en extra satsning även på utlandsfödda, säger Johan.