Oxelösunds församling öppnar Fairtrade-butik

Oxelösunds församling öppnade på torsdagen en egen Fairtrade-butik vid Järntorget, som är tänkt att fungera både som en mötesplats vid Järntorget och en försäljningslokal för rättvisemärkta varor.

fairtradebutik_1.jpg

fairtradebutik_1.jpg

Foto:

OXELÖSUND2015-04-10 06:36

Elisabeth Volden, kyrkoherde i Oxelösunds församling, berättar att man i församlingen ganska länge pratat om olika utvecklingsmöjligheter, varav en varit en större närvaro i centrum av Oxelösund. När så möjligheten öppnande sig för församlingen att hyra den lokal vid Järntorget, mitt emot Koordinaten, där Fairtrade-butiken nu finns, tog man tillfället.

– På ett sätt så har vi nu lite placerat kyrkan mitt i byn, säger Ann Svensson, diakoniassistent i Oxelösunds församling och den som är ansvarig för verksamheten i Fairtrade-butiken.

Elisabeth Volden betonar att även om det är en butik som församlingen nu öppnat så är ändå huvudsyftet att lokalen ska vara en mötesplats, öppen för alla. Det finns bord och stolar i lokalen så att de som vill kan sitta ner och samtala, tillägger hon.

– Man behöver inte köpa något bara för att man kommer in här, säger Ann Svensson.

Tidigare har Oxelösunds församling haft en viss försäljning av rättvisemärkta produkter i församlingshemmet vid S:t Botvids kyrka, men i den nya Fairtrade-butiken vid Järntorget får man nu mer utrymme och bredare exponering av Fairtrade-varorna. Elisabeth Volden berättar att det inte enbart är rättvisemärkta varor som ska säljas i butiken, där finns även ett second hand-utbud, bland annat böcker, och ett sortiment av stickade strumpor.

– De kommer från våra handarbetsföreningar, säger Elisabeth Volden.

I Fairtrade-butiken kommer det också att säljas lokalt hantverk, berättar Ann Svensson.

I samband med att Oxelösunds församling öppnade sin Fairtrade-butik vid Järntorget på torsdagen hade församlingen även bjudit in till lite invigningsfestligheter och när Ann Svensson öppnade butiksdörren vid tolvslaget var det kö utanför butiken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om