"Gungig" gästhamn går med förlust

Oxelösunds gästhamn är en förlustaffär. Ett normalår går den med ungefär en halv miljon kronor i förlust.

Pär Blom är ansvarig för småbåtshamnarna vid Kustbostäder i Oxelösund. Arkivbild.

Pär Blom är ansvarig för småbåtshamnarna vid Kustbostäder i Oxelösund. Arkivbild.

Foto: Malén Eneberg

Oxelösund2021-06-02 16:01

Pär Blom vid Kustbostäder är ansvarig för småbåtshamnarna i Oxelösund. Han berättar att det ligger något i kritiken från både politiker och båtfolk om att den är väderutsatt.

– Gästhamnen har fått lite dåligt rykte för att vara gungig. Det finns flera anledningar till det. Dels så studsar vågor och dyningar mot den stora hamnens kaj och kommer in mot Badhusviken. Sedan ligger den ganska oskyddat, säger han.

– Samtidigt har det här även med hela besöksnäringen att göra. Att Oxelösund som helhet ska vara attraktivt. Gästhamnen har potential då den bland annat har nära till servicen i centrum, fortsätter Pär Blom.

Gästhamnen är kommunägd och ett normalt år går den ungefär med en halv miljon kronor i förlust. 2019 blev förlusten för kommunen 533 000 kronor. 2020, när pandemin i princip satte stopp för utländska båtturister, blev det ett minus på 566 000 kronor.

– En sak som gjort att vi fått in mer intäkter är att vi satt dit en automat där det går att betala för sin vistelse. Det har varit en del som legat här utan att betala under lågsäsong, när det inte är så mycket personal här. Men de flesta vill ju göra rätt för sig och då ska det vara lätt, säger Pär Blom.

undefined
Pär Blom är ansvarig för småbåtshamnarna vid Kustbostäder i Oxelösund. Arkivbild.

Som med mycket annan turistverksamhet varierar det från säsong till säsong. Det kan även vara orättvist att isolerat titta enbart på gästhamnen. Turister som lägger till här och väljer att stanna en eller ett par nätter i Oxelösund gynnar andra delar av näringslivet och sätter kommunen på kartan.

– Ekonomin är delvis beroende på hur väl vi lyckats med driften av gästhamnen. Därför har det varit bra när vi kunnat samarbeta med restaurang Läget och kunnat hjälpas åt. Då har vi behövt mindre personal och kunnat minska förlusterna men ändå haft bra bemanning, säger Pär Blom.

– De avgifter som vi får in täcker ungefär hyra och fasta avgifter. Personalkostnader, reparationer och underhåll blir utöver det, fortsätter han.

Förra året var speciellt för turismen. Fler gav sig ut på sjön, men av förklarliga skäl kom nästan inga utländska båtturister och la till i gästhamnen under pandemins första sommar.

– Det är lite spännande att se hur det blir i år. Det var en extrem situation förra året med nästan inga utlandsgäster alls. Sedan är det intressant att se hur båtlivet utvecklar sig. Det ser ut som att intresset för dagsutflykter ökar, men att campingbåtlivet, de som ligger ute länge, blir färre, säger Blom.

Karta: Oxelösunds Gästhamn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!