Den 17 januari 1940 hölls ett möte på 10 Downing street i London. Närvarande var bland annat Storbritanniens premiärminister Chamberlain, marinministern Winston Churchill och utrikesministern lord Halifax samt chefen för underrättelseorganisationen MI6. Deltagarna informerades om planerade sabotageplaner i Sverige, bland annat att spränga två kranar i Oxelösunds hamn.
Churchill hade några veckor innan gett order om att attentatet skulle genomföras, men det stoppades av Chamberlain. Nu ligger planerna på is fram till april, då Churchill återigen ger ordern att hamnen ska saboteras. Men mycket har hunnit förändras då Tyskland precis anfallit både Danmark och Norge. Andra världskriget är i full gång.
I boken "Rickmanligan – Churchills attentat i Sverige", som släpptes förra året av Historiska förlaget, skildras de brittiska planerna på att sabotera Oxelösunds hamn för att störa järnmalmstransporterna till Nazi-Tyskland. Tillsammans med hamnarna i Luleå och Narvik skeppades svensk järnmalm rakt in i det tyska krigsmaskineriet härifrån, något som britterna ville förhindra.
– Vi visar att attentatet var förankrat på högsta ort, hos premiärminister Chamberlain och marinminister Churchill, säger en av bokens författare Simon Olsson.
– Först häromåret hävdes hemligstämpeln på det brittiska materialet, som har gett oss nya avslöjande detaljer om Rickmanligan och dess planer, säger bokens andre författare Tommy Jonason.
Storbritannien hade en organisation för att kunna utföra sabotage i det neutrala Sverige innan krigsutbrottet. Under täckmantel som affärsman fanns Alfred Rickman här redan 1938.
Det fanns flera olika planer som aldrig genomfördes. I Oxelösund funderade man dels på att paddla in i hamnen med kajaker och fästa sprängladdningar på fartyg som låg vid kajen. Man tittade även på att försöka få igång strejker bland hamnarbetarna eller sabotera järnvägsförbindelsen hit. Det bedömdes dock som att det mest lämpliga var att spränga de båda hamnkranarna.
– Den 12 april 1940 åkte det ner ett gäng från Stockholm till Oxelösund och de hade sprängmedel med sig. Bevakningen kring Oxelösunds hamn var dock så hög att de inte hade möjlighet att utföra sabotaget mot de två hamnkranarna. De återvände till Stockholm och fem dagar senare greps de av svensk polis, berättar Simon Olsson.
Planerna att spränga Oxelösunds hamn gick alltså om intet. Rickmanligan, där bland annat Alfred Rickman och hans svenska fästmö Elsa Johansson ingick, avslöjades och den svenska polisen hittade 200 kilo sprängämnen i en källare i Stockholm. Det blev en uppmärksammad rättegång och de av organisationens medlemmar som åkte fast fick långa fängelsestraff.
Efter sommaren 1940 omvärderade ledningen i Storbritannien vikten av den svenska järnmalmsexporten till Tyskland. Tyskarna hade då fått tag på mycket järnmalm i Tjeckien och Frankrike.
Före april 1940 hade Sverige även exporterat järnmalm till Storbritannien.
– Det var dock små kvantiteter. Om det gick sju miljoner ton till Tyskland gick det 1,4 miljoner ton till britterna. Den svenska staten förhandlade med britterna om att exportera mer till dem, de ville att det skulle gå lika mycket till Tyskland och Storbritannien, men det kom aldrig så långt. Efter den 9 april kontrollerade Tyskland i princip hela området runt Sverige vilket omöjliggjorde sådan handel, säger Simon Olsson.