Oxelösunds kommun lottar ut jobb till ungdomar

Oxelösundare i gymnasieåldern får återigen chansen att sommarjobba åt kommunen. Men antalet jobb och antalet sökande brukar inte gå jämnt upp.

Kommunen erbjuder feriearbete i treveckorsperioder i sommar.

Kommunen erbjuder feriearbete i treveckorsperioder i sommar.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Oxelösund2021-02-07 14:11

Under flera år har Oxelösunds kommun erbjudit feriearbete till dem av sina invånare som gått ut årskurs nio samt årskurs ett eller två på gymnasiet. Så blir det även i år.

Vanligtvis brukar det röra sig om arbetsuppgifter inom bland annat förskolor och äldreboenden, men exakt var– och hur många jobb som kommer finnas är inte riktigt klart än.

– Det är svårt att säga i dagsläget. En förfrågan har gått ut till de olika cheferna som får anmäla hur många ungdomar de kan ta emot, säger Linnéa Stenfeldt som arbetar med administrationen av feriearbetena vid Oxelösunds kommun.

Platserna lottas ut bland de ansökande, som dock får möjlighet att önska var i den kommunala verksamheten de vill arbeta. Kommunen har avsatt en budget på 550 000 kronor som räcker till uppemot 70 ungdomar, men frågan är om det blir så många. Förra året sökte 141 ungdomar och i slutändan blev det 49 arbetstillfällen, trots att det fanns pengar till fler. Då ställde coronaviruset till det.

undefined
Oxelösunds kommuns personalchef Henny Larsson.

– Den pågående pandemin har påverkat antal arbetstillfällen negativt, till exempel drog vi in 25 arbetstillfällen inom social- och omsorgsförvaltningen och äldreomsorgsförvaltningen förra sommaren. Trots den pågående pandemin har vi kunnat skapa arbetstillfällen på andra arbetsplatser; såsom projekt där fyra ungdomar får planera, utföra och redovisa intervjuer om kost och hållbara matval, säger Oxelösunds kommuns personalchef Henny Larsson.

Förutom de sedvanliga jobben finns även i år ett projekt, den här gången handlar det om konst.

– I samarbete med kultur- och fritidsförvaltningen försöker vi få till stånd ett projekt där vi engagerar ungdomar kring konst i det offentliga rummet. Men det är än så länge på planeringsstadiet så det finns inte så mycket mer information. Men vi hoppas och tror att vi kan få några ungdomar att göra feriearbete i detta projekt, fortsätter Henny Larsson.

För de som hoppar på arbetet väntar en lön som är tämligen blygsam jämfört med arbetsmarknaden i övrigt. Tanken är också att feriearbetet ska fungera som en första erfarenhet av arbetslivet. Lönen är 76 kronor i timmen och arbetsdagarna är oftast inte längre än fyra timmar. De som tar jobbet delas också in i treveckorsperioder med totalt 60 arbetstimmar, så det är långt ifrån hela sommarlovet som går åt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!