Oxelösunds kommuns lokaler bör miljösaneras

En miljösanering av Oxelösunds kommuns lokaler, med början i förskolorna, bör genomföras. Det menar kommunens miljö- och samhällsbyggnadsnämnd i ett yttrande över en motion från Centerpartiet i kustkommunen som föreslår en sådan miljösanering.

OXELÖSUND2014-10-16 21:38

I motionen, som är underskriven av de båda centerpartisterna Siw Sjöholm Johansson och Bo Höglander, föreslås att kommunens lokaler ska saneras från skadliga ämnen som flamskyddsmedel och hormonstörande ämnen. Motionärerna föreslår också att saneringen ska börja i Oxelösunds förskolor.

I den centerpartistiska motionen lyfter Siw Sjöholm Johansson och Bo Höglander fram ftalater, en mjukgörare i vissa plaster, som exempel på ett hormonstörande ämne som bland annat kan finnas i PVC-golv, vinyltapeter, vissa plastleksaker och madrasser.

Om flamskyddsmedel som en annan miljöriskfaktor skriver centerpartisterna att sådana ämnen exempelvis kan finnas i hemelektronik, textilier och möbelstoppning. I motionen betonas även att flamskyddsmedel som innehåller grundämnet brom ackumuleras i fettvävnad och stannar lång tid i kroppen, och att barn generellt har ett högre intag av sådana ämnen räknat per kilo kroppsvikt.

Enligt motionen ska målet med miljösaneringen vara helt giftfria förskolor. Förskolorna ska prioriteras, anser Siw Sjöholm Johansson och Bo Höglander, med hänvisning till forskningsrapporter som säger att barn lättast påverkas av hormonstörande ämnen och flamskyddsmedel.

När miljösaneringen av förskolorna är genomförd bör kommunen fortsätta med alla andra kommunägda lokaler, menar de båda centerpartisterna, och pekar på att kommunen även har ett ansvar för arbetsmiljön för de anställda.

Kommunen bör även gå ut med bred information om skadliga ämnen i närmiljön till kommuninvånarna, anser motionärerna.

Vid sitt senaste sammanträde biföll miljö- och samhällsbyggnadsnämnden motionen, som vidare ska upp i kommunfullmäktige för ett avgörande beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om