Just nu pågår beredskapsveckan runt om i Sverige. I Nyköping visar kommunen exempelvis upp hur en trygghetspunkt kan se ut vid Rosvalla – men inom Oxelösunds kommun gör veckan inte mycket väsen av sig.
– Vi håller på att göra en risk- och sårbarhetsanalys som vi ska rapportera in till länsstyrelsen sista oktober. Det är något som många kommuner håller på med just nu, det är ett uppdrag vi har och som ska göras första året i varje ny mandatperiod, säger Niklas Thelin som är kanslichef och säkerhetsstrateg vid Oxelösunds kommun.
Det hela handlar om en ordentlig genomgång av vilka sårbarheter som finns i kommunen, vad som kan ske om något går fel samt hur det skulle kunna avhjälpas. Vad det mer exakt handlar om kan dock inte Niklas Thelin säga. Att skylta öppet med sårbarheterna i samhället tillhör numera en svunnen tid.
– Det är svårt att prata öppet om det här, det är omgärdat av mycket sekretess. Vi ska helt enkelt inte tala om vad vi har för sårbarheter. Förr var det annorlunda, då var det ett öppet dokument, men i och med det förändrade omvärldsläget så hålls det hemligt, fortsätter Niklas Thelin.
När tidningen ber honom om ett exempel som det skulle kunna handla om, tar han ett generellt sådant, men poängterar att det är rent teoretiskt och inte har med Oxelösund att göra.
– Det skulle kunna vara att avloppspumpar slutar att fungera vid ett elavbrott. Då tittar man på om det finns tillgång till reservkraft och finns det inte det så gör man en plan för att köpa in det.