Efter att Nya Källan ansökte om konkurs i början av februari började en febril ansökningsprocess för att hitta nya intressenter som kunde tänka sig att driva restaurangen.
I slutet av mars fanns fyra skarpa kandidater uppnålade på kartan. Men nu står det klart – kommunen har kommit överens om vem som ska driva verksamheten kommande högsäsong.
– Vi är väldigt nöjda. Hon är otroligt duktig, har gott anseende och gott rykte, säger Johan Scherlin, näringslivsansvarig vid Oxelösunds kommun.
Med ont om tid har kommunen etablerat en tillfällig lösning. Men hur verksamheten ska skötas under resterande året är ännu inte fastställt.
– Just idag andas vi ut. Men vi planerar för att hitta en långsiktig lösning och ska ha lite interna sittningar framöver för att diskutera – vart vill vi ta detta vidare?
Johan Scherlin tror att den nya restaurangchefen har samtliga viktiga ingredienser för att göra alla inblandade parter nöjda – Oxelösundsborna, turisterna, kommunen och anställda.
– Vi förstod att vi hade gjort rätt val så fort vi avslöjade vem som skulle ta sig an restaurangen. Det bara ramlade in meddelanden!
Under måndagen gick kommunen ut med att det är Kicki Orha som tagit på sig rollen att driva restaurangen Nya Källan och strandcaféet vid Jogersö i sommar, samtidigt som hon agerar turbåtskapten och driver Femöre rökeri i fiskehamnen.
– Det känns väldigt roligt. Jag har ju hållit till i fiskehamnen i alla år så det ska bli spännande att testa något nytt, säger hon.
Inför den kommande sommaren, då Kicki Orha står inför ett myller av projekt och åtaganden, börjar hon redan nu planera för hur hon ska ro alla båtar i hamn.
– Jag tror på att ha en organisation som fungerar, och där jag själv inte kommer behöva vara på plats hela tiden.
Vid rökeriet Femöre köptes tidigare in en så kallad Offset Smoker, vilket gjorde att de kunde bjuda in sin gäster till fullsatta grillkvällar. Men den mindre uteserveringen gjorde att konceptet begränsades.
Nu drömmer Kicki Orha om större grillkvällar nischat på Texas Barbecue vid Jogersö.
– Jag tror kommunen uppskattar att vi har ett nytänk. Detta kommer bli otroligt härligt för allas skull – för Oxelösunds skull.
Men tanken av att driva den stora fastigheten året runt skrämmer den nya restaurangchefen något.
– Det känns bra att jag får testköra en sommar och sedan får vi se hur det blir framöver. Just nu har jag inget att förlora!