Parti för parti: Oxelösunds politiker svarar

Parti för parti svarar politikerna på frågorna som är viktigast för Oxelösundsborna.

OXELÖSUND2014-09-12 20:05

UNGA I OXELÖSUND

Unga vuxna flyr Oxelösund och lämnar staden för att studera. Hur vill ni göra Oxelösund mer attraktivt så att utflyttarna en gång kommer tillbaka?

V: Vi måste se till att det finns olika former av attraktiva boenden till en rimlig kostnad. Vi vill se till att vi har en bra förskola, skola och fritisverksamhet och att alla barn får det stöd de behöver. Vi vill investera i nya jobb genom att bygga ut välfärden och locka hit fler företag, gärna gröna företag. Vi vill öka utbudet av meningsfulla kultur- och fritidsaktiviteter så att människor trivs och vill bo kvar i kommunen.

MP: Unga flyr nog direkt inte sitt vackra Oxelösund. Men eftersom utbildningar blir allt viktigare så… Oxelösund blir mer attraktivt om vi satsar på fler och attraktiva nya bostäder. Men eftersom jobben riskerar att minska måste också kommunikationerna fungera väl. Vi behöver ha en bättre busstrafik mellan Oxelösund och Nyköping. Då menar vi att alla turer i princip ska trafikera hela stråket Oxelösunds centrum – Sundavägen – Arnö - Nyköpings busstation – Nyköpings central – lasarettet – Skavsta. Både av arbetsmarknads- och serviceskäl.

För att möta det ökande behovet av långpendling behövs också persontrafik på järnväg från Oxelösunds centrum via Nyköping och vidare både mot Stockholm, Norrköping och inåt länet. Vi behöver också utveckla kommunens service samt förbättra företagsklimatet. Samt förstärka det gröna och sköna med exempelvis fler parker.

S: Vi ser det inte som att unga vuxna flyr Oxelösund. Det är naturligt att de unga vuxna flyttar till andra orter för att studera eller arbeta. Det vi kan göra för att unga människor ska välja att flytta tillbaka, vilket många också gör när de ska bilda familj, är att bland annat erbjuda bra förskolor och skolor. Men det handlar också om att ha ett bra utbud av kultur och fritidsaktiviteter.

FP: Att få utflyttarna att komma tillbaka handlar om många olika saker, att det finns jobb inom arbetsmarknadsregionen, att det finns bra skolor och barnomsorg, att det finns en bra äldreomsorg för den äldre generationen som ofta också är en orsak till återvändning. Vi ska ha attraktiva boenden, igen kräver det en strategisk plan för vad vi vill med bostadsbyggandet. Att bygga en bra skolmiljö, där inte bara barnen är trygga utan också lärarna ges möjlighet att göra ett bra jobb. Det handlar också om att gör vår kommun hållbar för kommande generationer = ett långsiktigt tänkande vad gäller de ekonomiska resurser som kommunen förfogar över, en skattesats som inte är för hög och att medborgarna upplever att de får kvalitet för skattepengarna.

C: Oxelösund är redan på rätt väg i detta avseende, men mer kan göras. Bostadslägena i kommunen överträffar ofta Nyköping med råge, dessutom är boendena här trots de fina lägena oftast billigare än i grannkommunen. För att få unga utbildade att återkomma är det även viktigt med bra skolor, god barnomsorg (både privat och kommunal), ett brett kulturutbud (finns till stora delar i dag) och att staden är ren, prydlig och välskött samt erbjuder en god och snabb service, till exempel i frågan om bygglov, m.m.

KD: Även personer som vill flytta tillbaka ska ha möjlighet till bostad. Sedan ska vi inte glömma barnomsorgen och att det finns platser i förskolan och skolan. Vi ska göra allt för att hitta nya arbetstillfällen.

M: Tror inte att unga flyr staden direkt men däremot är känslan positiv för de flesta att ta steget vidare i livet och fortsätta sina studier utanför den egna kommunen.

Kommunen ska präglas av god kvalitet i alla verksamheter, positiv och snabb service, en skola som man minns som positiv. Att varje ungdom önskas lycka till med sina studier och jobb utanför kommunen och är varmt välkommen åter. Att berätta om de planer som planeras för framtiden vad avser fortsatt utveckling av skola, gott fortsatt fritidsliv, möjligheten att starta eget företag, bostadsutveckling, osv. Nyhetsbrev som även går ut till utflyttarna.

En helt vanlig kundrelation skulle nog en företagare uttrycka sig.

SD: Sverigedemokraterna har inte svarat på SN:s enkätfråga.

HEMTJÄNSTEN

Ska hemtjänsten i Oxelösund kunna drivas av privata vårdföretag?

V: Vänsterpartiet vill lagstifta om att ta ut vinster ur välfärden. Idag tar de privata välfärdsföretagen ut 9 miljarder i vinst varje år. Vi vill istället att alla resurser ska gå till att anställa fler och öka kvalitén inom skola, vård och omsorg. Personal- och föräldrakooperativ, stiftelser och företag som inte tar ut vinst kan finnas kvar och självklart olika alternativ inom offentlig verksamhet. Det måste dock vara kommunen som beslutar om vilka skolor, vårdcentraler eller äldreboenden som ska få etablera sig för att undvika att vi får för många eller för få platser.

MP: Hemtjänsten ska kunna bedrivas av privata företag med samma regler om krav på kvalitet som man har för den kommunala hemtjänsten. Det är kvaliteten som är det primära. Detta kan skapa fler företag i kommunen och fler jobb, något som MP starkt förespråkar. Oskäliga vinster är oacceptabla och undviks med noggrann kontroll av verksamheternas standard.

S: Idag finns exempel på att privata företag inom välfärden tummar på kvaliteten för att kunna göra stora vinster, till exempel genom en lägre personaltäthet. Därför ska det ställas krav på bemanning, personalkostnader eller andra kvalitetsrelaterade kostnader i välfärden, så att de inte kan vara väsentligt lägre i privata verksamheter än i motsvarande kommunal verksamhet. Med den lagstiftning som finns idag är vi inte beredda att släppa in privata utförare.

FP: Helt klart kan hemtjänsten drivas av privata utförare. Det finns flera fördelar. Det ger en valfrihet för kunden/brukaren som själv kan välja vem som ska utföra hemtjänsten och som också kan byta om tjänsten inte håller rätt kvalitet. Det ger också en fördel för personalen, det finns fler arbetsgivare att välja på och det har i många kommuner haft en positiv inverkan på löneläget. Det är bra med konkurrens. Det ger ett incitament för den egna regin att leverera bra kvalitet.

C: Ja, dels för att tillgodose individens rätt att välja utförare och dels för att det kan skapa nya lösningar och idéer i välfärdens utförande. Dessutom får personalen fler arbetsgivare att välja på. Om kommunen sköter allt är de anställda hänvisade till en enda arbetsgivare. Privata utförare kan också tillgodose speciella behov, till exempel personal med finska språket som extra kompetens.

KD: Ja, det bör vara en rättighet att få välja vem som ska utföra hemtjänsten. Det  öppnar också upp för nya företag. Att det finns flera aktörer på området gör att man måste göra ett bra jobb. Givetvis måste en viss kvalitetsgaranti säkerställas.

M: Ja, det anser jag. Moderaterna driver denna fråga hårt. Valfrihet för den enskilde är överordnat klåfingriga politiker som prompt skall bestämma över andra människor. Det finns stora fördelar med god konkurrens. Det höjer i de flesta fall också den offentligt drivna hemtjänsten. Det är också fördelaktigt att person har fler arbetsgivare att välja emellan. Den privata hemtjänsten har även möjlighet att erbjuda fler tjänster.

SD: Sverigedemokraterna har inte svarat på SN:s enkätfråga.

PROMARINA

Ska företaget Promarina vara kvar som arrendator av kommunens småbåtshamnar?

V: Vänsterpartiet är medvetet om den kritik som framförts mot Promarina. Vi vill garantera att alla som har båt i Oxelösund ska få god service till en rimlig kostnad, oavsett vem som driver småbåtshamnarna. Vi ska också komma ihåg att det var tack vare Vänsterpartiet som kommunen inte sålde småbåtshamnarna till Promarina, som planerna var från början.

MP: Företagets ambitionsnivå och investeringar i verksamheten är idag helt otillräckliga. Standarden på småbåtshamnarna är för låg och avgifterna för höga. Det borde helt klart inte fortsätta som nu, då vår målsättning måste vara en kommun i Sverigetopp vad gäller fritidsbåtlivet. Här finns dock en viktig hake i form av ett arrendeavtal som löper ytterligare nästan tio år att beakta.

S: För oss är det av största vikt att vi får nöjda båtägare och nöjda besökare till vår gästhamn. När avtalen med Promarina ingicks gjordes det i samförstånd om att utveckla Oxelösunds båtliv och området runt gästhamnen.

Idag finns det två avtal mellan Oxelösunds kommun och Promarina. Ett köp- och exploateringsavtal gällande gästhamnen och ett arrendeavtal för småbåtshamnarna som sträcker sig fram till 2024. Promarina har kommit in med en förfrågan om att häva köp- och exploateringsavtalet. Hur det påverkar arrendeavtalet för småbåtshamnarna är just nu under utredning. Det går därför inte i dagsläget säga om Promarina kommer att vara kvar som arrendator av småbåtshamnarna.

FP: Det pågår en genomlysning just nu och vi får avvakta resultatet. Men det finns en massiv kritik mot företaget från båtägare att avgifterna höjts men att servicen inte följt med.

C: Om de följer avtalet och fullgör sina åligganden. Annars bör avtalet hävas och ny upphandling göras.

KD: Tveksamt om företaget har inte levererat det som har lovat, till slut har man inget förtroende kvar.

M: Alltid viktigt att lyssna in kommuninnevånarna. Kritiken har varit massiv mot de starkt ökade båtavgifterna. Pris och kvalitet står inte i proportion till varandra, menar man. Dessutom har Promarina dragits med stora underskott de sista åren. Mycket svårt att se att företaget kan upprätta sitt förtroende mot sina kunder, att möjliggöra en högre standard med mycket svag ekonomi.

SD: Sverigedemokraterna har inte svarat på SN:s enkätfråga.

TRYGGHETSBOENDE

Behöver Oxelösund ytterligare ett trygghetsboende?

V: Ja, vi är tämligen övertygade om att Oxelösund kommer att behöva ytterligare ett trygghetsboende i framtiden. Vi har byggt trygghetsboendet Vitsippan under den här mandatperioden och då såg vi att det fanns en stor efterfrågan på trygghetsboende.

MP: Det behövs en helhetssyn på boenden för alla och inte minst då det ökande antalet äldre. Vitsippan har blivit en succé och kan behöva följas av fler trygghetsboenden, men även behovet av särskilda boenden måste tillgodoses. Samtidigt är det viktigt att inte skapa bostadssegregering genom att enbart bygga kategoriboenden, utan också tillgänglighetsanpassade bostäder som passar alla, vilket till exempel även gynnar småbarnsfamiljer. En viktig åtgärd är här också ökad ambition vad gäller installation av hissar i vårt äldre bostadsbestånd.

S: Ja. Intresset för trygghetsboendet Vitsippan var så stort att vi bedömer att det finns behov av ytterligare ett trygghetsboende, eller någon annan typ av bostäder för äldre.

FP: Ja, det behövs fler trygghetsboenden.

C: Ja, men kanske först ett seniorboende.

KD: Ja, men först för 60+, då börjar många tänka på sitt framtidsboende.

M: Först lyssna av målgruppen. Vilken bostadsform bedöms viktigast? Trygghetsboende, seniorboende eller annat boende. Denna bostadsbyggnation måste komma tillstånd snarast. Handlingskraft krävs med tydliga tidplaner. Utlys markanvisningstävlan.

TÄRNAN

Hur prioriterat är det för ert parti att bevara Tärnan i före detta Folkets hus som lokal kulturscen och samlingslokal i Oxelösund?

V: Tärnan är en fantastisk kulturscen och självklart ser vi gärna att den bevaras. Tyvärr är lokalen allt för sliten idag och det finns stora behov av upprustning. Tärnan ägs idag inte av kommunen utan är i privat ägo, vilket betyder att kommunen inte har något inflytande över Tärnans framtid. Vi kan inte heller som kommun gå in med något ekonomiskt stöd till en privat företagare. Det skulle strida mot kommunallagen.

MP: Koordinaten fungerar i dessa hänseenden väl. För att besvara frågan om Tärnan skulle behövas en analys av behov framöver av kulturscen och samlingslokaler. En fråga vi tagit upp gäller att bioverksamheten lagts ned och att Oxelösund saknar biograf. Man borde då göra som i många andra kommuner, satsa på digitalisering. Eftersom bioverksamheten i Nyköping har stort fokus på kommersiell film skulle Oxelösund kunna bli ett center för icke kommersiell kvalitetsfilm.

S: Tärnan som är en del i före detta Folkets hus och drevs av Folkets hus-föreningen hade under många år ett uppdrag och en ersättning från kommunen att tillhandahålla lokaler för möten och kultur. Bidraget till föreningen togs bort på initiativ av Alliansen tillsammans med Vänsterpartiet. Sedan 2006 är fastigheten i privat ägo. Vi ser gärna att fastighetsägaren utvecklar Tärnan och bedriver kulturverksamhet av olika slag.

FP: Det är prioriterat så långt att vi är beredda att diskutera framtiden för Tärnan som scen och samlingslokal.

C: Högt prioriterat! Men det är givetvis en förhandlingsfråga att komma överens med fastighetsägaren.

KD: Mycket viktigt.

M: Tärnan är en viktig, centralt tillgänglig lokal med stor scen och samlingslokal med olika faciliteter som inte finns i övriga kommunen. En förhandling med fastighetsägaren bör inledas snarast.

UNGDOMSIDROTTEN

Vad vill ni göra för att öka breddidrotten bland Oxelösunds ungdomar?

V: Vi vill öka stödet till föreningar i Oxelösund så att de kan utveckla sin verksamhet, särskilt mot barn och ungdomar. Genom dialog och stöd till föreningslivet hoppas vi också kunna locka hit fler föreningar. Det lägerboende som vi redan fattat beslut om måste byggas snarast. Lägerboendet kan bidra till att sätta Oxelösund på kartan, genom att locka hit fler besökare och föreningar, vilket är bra för hela kommunen. Vi vill även fortsätta upprustningen av Ramdalens IP för att skapa goda förutsättningar för ett bra föreningsliv.

MP: Ökad möjlighet till breddidrott bör stimuleras i kommunens alla delar som motvikt till det ökande stillasittandet bland ungdomar. Södra Peterslund, Ramdalen och Frösängsområdet, som vi kallar Frösängs Park, är särskilt lämpliga för att etablera anläggningar för att utveckla breddidrotten bland ungdomar. Frösängs Park-området har dessutom unika förutsättningar med sina omgivande naturområden och vår föreslagna aktivitetspark med anläggningar för spontanidrott, inklusive isbanor och vattenstråk i anslutning till befintlig och planerad ny skola. Även förutsättningarna för vattensporterna simning, kanot och segling behöver utvecklas i sammanhanget.

S: Föreningslivet är en viktig aktör som behöver mer stöd för att kunna hålla uppe och utöka sitt arbete. Därför vill vi utöka föreningsbidragen och föreslår en höjning med upp mot 20 proent redan nästa år. Vi vill fortsätta att utveckla och rusta hela Ramdalens bad- och sportanläggning och idrottsplats som ett friskvårdscenter för alla åldrar. Men vi måste även underlätta för spontanidrott runt om i kommunen och vill därför bygga multiplaner både i innerstaden och vid Peterslundsskolan.

FP: Idrott och hälsa ska självklart vara tillgängligt för alla som vill aktivera sig.

C: Se till att kommunens anläggningar sköts och underhålls. Föreningsbidrag ska utgå enligt gällande regler.

KD: Idrott har alltid skapat gemenskap. Vi ska kolla upp var någonstans det finns träningsmöjligheter och i vilken form.

M: Genom god tillgänglighet för alla som vill och kan utöva idrott, bra platser/ lokaler/motionsspår året runt. Fortsätta med relevanta föreningsbidrag, uppmuntra ledande föredömen, undersöka kostnaden för att iordningställa skridskobana på lämplig plats. Samverkan med företag.

HÖGHUS PÅ VILLABACKEN

Kommer det att byggas höghus på Villabacken i Oxelösund under den kommande mandatperioden?

V: Vänsterpartiet vill möta bostadsbristen med ökat bostadsbyggande. Vi vill införa ett statligt investeringsstöd för nybyggnation. Vårt mål är att det byggs 40 000 nya lägenheter om året och en majoritet ska vara hyresrätter. Vi kan tänka oss olika typer av byggnation i Oxelösund. Vi måste utnyttja den mark vi har på bästa sätt och därför ställer vi oss positiva till att bygga ett eller två höghus på Villabacken. Det blir många lägenheter på en liten yta och läget är utmärkt med närhet till centrum. Höghusen kan också komma att fungera som viktiga landmärken.

MP: Vi har länge kämpat för bebyggelse på Villabacken och även av höga hus. Men på som högst 8 – 10 våningar, inga extremhus på 24 våningar. Det ska handla om attraktiva energisnåla hus i trä, höghusvillor anpassade till miljön. Man får då en anknytning till områdets kulturhistoria och till träbyggnader i fiskesammanhang i kommunen, vilket ger hemkänsla.

S: Ja. Om allt i planeringsprocessen löper på som det ska och det finns ett intresse för att bo på villabacken kommer det att byggas under den kommande mandatperioden.

FP: Villabacken är intressant för byggnation. Hur många våningar får framtiden utvisa.

C: Centerpartiet anser att Oxelösundsborna ska avgöra.

KD: Ja så snart det är möjligt, vi har ont om lägenheter.

M: Det har Moderaterna stora förhoppningar om. Bostadsbyggandet måste snabbas upp.

SENIORBOENDE

Om några år är var tredje Oxelösundsbo pensionär och många vill flytta till ett trygghetsboende eller en mindre lägenhet. Hur ska ni se till att det blir möjligt?

V: Vänsterpartiet vill möta bostadsbristen med att bygga fler bostäder. Vi har föreslagit att staten subventionerar byggandet av miljövänliga bostäder till en rimlig hyra. Vårt mål är att det byggs 40 000 nya lägenheter per år i Sverige och en majoritet ska vara hyresrätter. I Oxelösund vill vi möta de behov som finns av bostäder, genom att satsa på olika typer av boende som till exempel hyresrätter, men även trygghetsboende eller seniorboende.

MP: Genom att bygga fler efterfrågade boenden. Vi har pekat på möjligheter att bygga attraktivt för äldre i centrala lägen. Gästvänliga höghusvillor i trä på Villabacken med återknytning till områdets traditioner och träbyggnader i fiskesammanhang i kommunen skapar hemkänsla. Ett annat förslag är bostäder i Frösängsområdet invid den park som vi vill se där med vattenstråk och rekreationsmöjligheter för såväl äldre som för barnen i en kommande ny skola. Vi vill se en välkomnande miljö, en mötesplats mellan generationerna.

S: Vi har gett ägardirektiv till vårt kommunala bostadsbolag att planera för ytterligare byggnation av bostäder samtidigt som vi avsätter medel för att ha en bra planberedskap för nya bostäder. Därigenom kan vi snabbt erbjuda de som är intresserade av att bygga bostäder i Oxelösund lämpliga områden för ändamålet. Genom att bygga trygghetsboendet Vitsippan har vi i kommunen gått före och visat att det går att bygga bostäder och få lägenheterna uthyrda.

FP: Trygghetsboende kan och ska byggas av marknadskrafterna. Finns det en efterfrågan så byggs det. Politiskt kan vi möjliggöra byggnation genom att ha detaljplaner klara och ett strategiskt tänk om var människor vill bo.

C: Boendet Vitsippan var ett förslag från Alliansen, som fick gehör hos en majoritet i fullmäktige. Vi avser att gå vidare med specialiserade boenden, mellanformer och så kallade seniorboenden. Vi vill få fart på byggandet generellt i kommunen.

KD: Bostadsbyggandet måste komma igång snarast, med både trygghetsboende och lägenheter för personer som är 60 plus.

M: Grunden är en stabil kommunal ekonomi över tid och en tydlig bostadsförsörjningsplan. Det behövs även tydlighet om vilken typ av bostäder som det finns behov av, en tydlig tidplan ska upprättas för byggnation och områden/mark ska vara klart utpekade. Man behöver även snabba upp processen inom kommunen och ha en kontinuerlig kontakt med byggentreprenörer.

När det handlar om såld mark ska det tydligt beskrivas i avtal vad som gäller, samt att avtalen ska följas upp, så att man ser vad händer, eller varför inget händer, med byggnationen.

Det behöver göras en ny enkät om behovet av typ av bostad: hyresrätt, bostadsrätt, egna hem, enplanshus eller flerbostadshus.

Det är viktigt för omvärlden att känna en trovärdighet mot den offentliga verksamheten i fråga om vad som är tänkt att planeras vad gäller bostäder.

SD: Sverigedemokraterna har inte svarat på SN:s enkätfråga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om