Per Johansson på långsegling - till Ystad och hem igen

Per Johansson och sambon Monica från Oxelösund är på segling längs östkusten. Efter en vändning i Ystad är de nu på hemväg.

Per Johansson seglar längs östkusen, till Ystad och tillbaka.

Per Johansson seglar längs östkusen, till Ystad och tillbaka.

Foto: Privat/Per Johansson

Oxelösund2020-07-21 08:35

Båten Permonick, en Maxi 84, byggdes under 1970-talets mitt och tar sig som snabbast fram på 7 knop. 

– Och då ska det vara väldigt gynnsamma villkor, förklarar Per. Tidigare somrar har den färdats med Per längs Göta kanal och Höga kusten. 

Segling har varit ett fördelaktigt sätt att semestra på i Coronatider. Per vittnar om en del trängsel och mycket turister i Kåseberga utanför Ystad, men att det generellt har varit gott om plats i gästhamnarna längs vägen. Enligt Per är det endast en tredjedel av det normala antalet båtar ute. 

Per, som är ute och seglar med sambon Monica och vänner som sällskap, har gott om tid. Den 16 juli nådde de Ystad efter att ha seglat sedan midsommarafton.

– En seglare som får höra att vi ska vara iväg i åtta veckor och bara ska till Ystad och hem igen undrar ju vad vi håller på med, säger Per och skrattar. 

Resan, som började i Oxelösund har bjudit på både strålande sol och på busväder. 

– Första veckan var det jättefint där vid midsommar. Sedan har vi haft kallt och motvind, förklarar Per. Som kallast i vattnet var det i Karlshamn, där temperaturen mätte 11 grader. 

Nu befinner sig Per i Simrishamn. Sambon Monica följde med till Ystad, som där blev avbytt av vännen Malte, som åker med till Kalmar. 

Idag var klimatet betydligt vänligare. Per rapporterar om solsken, ljumma vindar från land och fritt från vågor

Imorgon väntar Kivik, och därefter Hanöbukten och Kalmarsund, innan de når hemmahamnen Oxelösund. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!