Skyddsombud anmälde – Arbetsmiljöverket ryckte ut

Ett skyddsombud på Björntorps äldreboende har anmält kommunen. Det efter att en avdelning fick reda på en utökning av antalet boende – dagen innan det var ett faktum.

Lena Karlsson-Aronsson är skyddsombud på Björntorps äldreboende.

Lena Karlsson-Aronsson är skyddsombud på Björntorps äldreboende.

Foto: Bilbo Göransson / Mostphotos

Oxelösund2023-04-27 12:11

Antalet brukare på en av avdelningarna på Björntorps äldreboende ökade från en dag till en annan. Något som har anmälts till Arbetsmiljöverket av skyddsombudet på arbetsplatsen.

"Jag har lämnat in en 66A till min chef då det genomfördes en omorganisation där vi skulle gå från 11 boenden till 14 boenden. Vi fick reda på detta på APT (arbetsplatsträff, reds anm) den 7 mars 2023. Denna förändring skulle påbörjas redan direkt på morgonen dagen efter", skriver skyddsombudet Lena Karlsson-Aronsson i sin anmälan till Arbetsmiljöverket.

En så kallad 66A-anmälan är när ett skyddsombud kräver åtgärder kring arbetsmiljö eller arbetstider med stöd av arbetsmiljölagen. 

I brevet till Arbetsmiljöverket står det bland annat att det inte tillsattes någon mer personal trots att arbetsbelastningen ökade samt att personal brutit ihop och gråtit av för hög arbetsbelastning.

undefined
Lena Karlsson-Aronsson är skyddsombud på Björntorps äldreboende. Arkivfoto

Den anmälan som gick till kommunen fick inte önskvärd effekt varpå det hela togs vidare till Arbetsmiljöverket.

"Det är väldigt tydligt för personalen att detta kommer innebära en stor risk för personalens hälsa. Men vi får inget gehör från arbetsgivaren. Jag som skyddsombud är då tvungen genom en 66A ställa krav på att arbetsgivaren ska följa arbetsmiljölagen och se till att riskbedömning sker innan denna omorganisation genomförs" skriver Lena Karlsson-Aronsson.

När tidningen intervjuar tillförordnade äldreomsorgschefen Jan Hellström under onsdagen har han precis träffat Arbetsmiljöverket på plats i Oxelösund.

– Ja, de har varit här och pratat om arbetsmiljön på avdelningen och sagt att de ska återkomma med någon form av beslut, vad har jag ingen aning om, de berättar inget i förväg. Det kan handla om allt från att de avvisar ärendet till att de gör ett föreläggande eller till och med att de stänger verksamheten, men det sistnämnda är inte aktuellt i det här fallet, säger han.

undefined
Björntorps äldreboende har fått besök av Arbetsmiljöverket. Arkivfoto

– Det var olyckligt att det blev som det blev. Det ska göras en risk- och konsekvensbeskrivning i ett sådant här fall och den gjordes några dagar senare.

Jan Hellström menar att de som arbetsgivare inte behöver förhandla om en omorganisation i ett sådant här fall.

– Vi menar att det handlar om en anpassning till efterfrågan när det kommer några nya brukare och inte en omorganisation. Det finns 14 boendeplatser på avdelningen och det är en del av verksamheten att anpassa sig till fler och färre brukare, säger han.

Karta: Björntorps äldreboende
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!