Peterslundsskolans elever ska sätta upp egen föreställning till jul

Under den här terminen har Peterslundsskolans elever cirkus som tema. Cirkusperspektivet ska finnas med i flera ämnen och framåt jul i år är tanken att skolans elever ska sätta upp en egen cirkusföreställning.

OXELÖSUND2015-10-06 07:37

Förra veckan var det varit praktiska cirkusövningar, exempelvis jonglering och akrobatik, som gällde på Peterslundsskolan. Tre medlemmar från den professionella cirkusgruppen Le Fou från Strängnäs var på plats i Peterslundsskolans gymnastiksal för att ge eleverna en första introduktion i cirkuskonstens värld.

– Veckan började med att cirkusgruppen gav två inspirationsföreställningar och nu får alla eleverna vara med på två pass i gymnastiksalen där de får träna på sådant som jonglering, akrobatik och trapets, säger Göran Forss, rektor på Peterslundsskolan, och tillägger att eleverna jobbar åldersblandat under cirkuspassen i gymnastiksalen.

– Åldersblandningen ska hjälpa eleverna att lära känna varandra och förstärka en vi-känsla på skolan, säger Göran Forss.

Cirkusprojektet, som är möjligt genom att Peterslundsskolan fått ett ekonomiskt bidrag från Kulturrådet inom ramen för Skapande skola-verksamheten, ska främja ett entreprenöriellt tänkande hos eleverna, berättar Göran Forss. Han förklarar att cirkusprojektet ska bygga på elevernas kreativa och skapande förmåga, liksom deras förmåga till problemlösning och samarbete.

Efter den här introduktionsveckan, där eleverna fått lära sig en del grunder till cirkusnummer, ska de dela upp sig i grupper och jobba med vissa teman under en timme per vecka under resten av säsongen.

– Det blir på fredagarna, under elevens val, som eleverna ska jobba i grupperna. Det kan till exempel bli en clowngrupp, en grupp som jobbar med akrobatik och en musikgrupp, berättar Göran Forss, och tillägger att det också ska finnas minst två pedagoger i varje grupp.

Göran Forss berättar även att den kommunala musikskolan är involverad i cirkusprojektet på Peterslundsskolan.

För elevernas handlar del handlar projektet även om att de ska använda cirkusperspektivet på flera olika ämnen, som exempelvis musik, historia, bild och idrott.

– Det är lite spännande, vi vet ju inte riktigt hur grupperna kommer att jobba och vad det blir av det här projektet, men tanken är att det ska bli en cirkusföreställning här på skolan framåt jul, säger Göran Forss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om