Polisen tog bilen av rattfull – kan köra vidare med sin andra bil

En förare som upprepade gånger åkt fast för rattfylleri fick sin bil förverkad för att hindra fortsatt brottslighet. Mannen får dock behålla sin andra bil.

Mannens bil blev förverkad och ägandet tillfaller staten.

Mannens bil blev förverkad och ägandet tillfaller staten.

Foto: Polisen

Oxelösund2024-10-01 04:43

Nyheten i korthet

  • En man i 70-årsåldern i Oxelösund stoppades av polisen misstänkt för rattfylleri och grov olovlig körning. Bilen, värd över 200 000 kronor, beslagtogs och förklarades förverkad på grund av mannens tidigare trafikbrott.
  • Trots detta har mannen en annan bil kvar i sin ägo, som även den har använts vid tidigare brott. Det finns möjlighet att den andra bilen också skulle kunna förklarats förverkad, men det är mycket sällsynt, enligt åklagare Adolf Moberg Oleszkiewicz.
  • Mannen erkände brotten och dömdes till böter på 18 500 kronor. Han hade redan tidigare fått sitt körkort omhändertaget.

Vid lunchtid en dag i juni i år stoppar polisen en man i 70-årsåldern av polis på en adress i Oxelösund. Polisen fattar misstanke om att mannen är onykter, varför han får blåsa i alkoholmätaren. Den ger ett positivt utslag.

Polisen gör en anmälan om misstänkt rattfylleri och grov olovlig körning och mannens bil, med ett värde på över 200 000 kronor tas i beslag.

undefined
Mannen har dömts för rattfylleri och olovlig körning vid flera tillfällen.

Då mannen flera gånger har gjort sig skyldig till grova trafikbrott, bland annat med den nu beslagtagna bilen, har åklagaren inför rättegången begärt att bilen ska förklaras förverkad – att mannen inte ska få tillbaka den.

Detta eftersom han enligt åklagaren även fortsättningsvis kan antas använda bilen som ett brottsverktyg.

Kvar i mannens ägo finns dock ytterligare en bil. Den har använts vid två av hans tidigare trafikbrott. Det innebär att han fortfarande har en bil som han kan fortsätta begå brott med. 

I teorin kan åklagaren begära även den bilen förverkad, men det är ett förfarande som är mycket sällsynt.

undefined
Adolf Moberg Oleszkiewicz vid Åklagarkammaren i Nyköping.

Det berättar åklagare Adolf Moberg Oleszkiewicz, som kan berätta om fenomenet generellt då han inte är insatt i just detta ärende.

– Förutsättningarna är att det aktuella fordonet har använts vid trafikbrottslighet, så det skulle kunna gå. Men jag har aldrig varit med om det eller hört talas om det, säger han.

Det kan låta enkelt, men åklagaren förklarar att det finns ett gäng omständigheter man i så fall måste beakta.

– Det är en bedömning som måste göras. Hur länge sedan var det? Vad är det för typ av fordon? Vilket värde har fordonet? Finns det andra familjemedlemmar som är beroende av fordonet och så vidare, säger Adolf Moberg Oleszkiewicz.

Han förklarar vidare att om mannen än en gång skulle använda fordonet vid exempelvis rattfylleri eller olovlig körning, så kommer även det att begäras förverkat enligt rutin.

undefined
Mannen erkände direkt för polisen att han hade druckit alkohol både under dagen och gårdagen.

Oxelösundaren erkände sig redan på plats skyldig till den misstänkta brottsligheten. Han förklarade att han den aktuella dagen druckit två burkar starköl och att han kvällen innan druckit en halv flaska rödvin. Och att körkortet sedan tidigare var omhändertaget rådde det inte några tvivel om.

Tingsrätten dömde sedermera mannen för den misstänkta brottsligheten till böter på 18 500 kronor. Och bilen – den ena – blev alltså förverkad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!