Den 1 januari i år blev FN:s barnkonvention svensk lag. Bland annat innebär det att barn ska få uttrycka sin mening och bli lyssnade på. I alla åtgärder som rör ett barn, ska det i första hand beaktas vad som bedöms vara barnets bästa.
Något som Miljöpartiets gruppledare i Oxelösund, Björn Johansson, lyfte under senaste kommunfullmäktigesammanträdet. Han har helt enkelt skrivit en interpellation till var och en av nämndordförandena med frågan om hur de beslut som rör barn, som fattas inom nämndernas ansvarsområde, prövas i enlighet med barnkonventionen.
– Självklart kommer vi att utveckla den demokratiska processen. Vi har elevråd, skolråd och matråd och genomför olika aktiviteter för att ta tillvara barns synpunkter, svarade utbildningsnämndens ordförande Britta Bergström (S).
Johansson påpekade att det finns en rad exempel inom skolan då det är oklart om barnen tillfrågats.
– Dels gäller det den nya skolans utformning. Sedan när vi pratar om budgetbesparingar och stora personalneddragningar, är det något barnen har haft möjlighet att ha synpunkter på?, frågade han från talarstolen.
– För mig är det självklart att barnen inte har med budgetarbete att göra. Det är en fråga mellan verksamheten och fackförbund. När det gäller den nya skolan så har självklart hela vår verksamhet fokus på barn, men det är inte barnen som ska tala om vad det ska vara för inredning. Vi har pedagoger som är oerhört kompetenta och kan det här, svarade Bergström.
Patrik Renfors (V) som är ordförande för kultur- och fritidsnämnden, fick samma fråga.
– Nämndens barnperspektiv skär igenom politiken som en röd tråd. Bland annat går 86 procent av föreningsbidragens totalsumma till barn och ungdomar mellan tre och 20 år. De som deltar i fritidsgårdens verksamhet har också stora påverkansmöjligheter. De får på ett demokratiskt sätt planera verksamheten tillsammans med personalen, svarade han.
Då barnkonventionens status som svensk lag är relativt ny råder det fortfarande en del oklarheter. Just nu pågår en utredning som enligt regeringens hemsida ska redovisas senast den 15 november.
– Resultatet av den här interpellationsdebatten blev att man enades om att mer kunskaper behövs och kommunstyrelsens ordförande föreslog att vi ska sikta in oss på en temadag i fullmäktige när barnkonventionsutredningen är klar, skrev Johansson på sociala medier efteråt.