– Det stormar rejält efter att högern lade ut förslaget om organisationen och nedskärningarna. Personalen och vårdnadshavarna är nu underrättade, men oppositionen har inte fått veta något, vare sig de i utbildningsnämnden eller övriga. Märkligt va?, skriver Vänsterpartiets gruppledare Patrik Renfors i ett mejl till tidningen.
När han till slut fick tag på informationen är kritiken skarp.
– Man kan fråga sig om majoriteten har fått sig en hjärnblödning, som gör Oxelöskolan till en 6-9-skola och sen ska skicka alla yngre barn till Ramdalen och Peterslund? Samtidigt ska de skära enorma summor på verksamheten, fortsätter Patrik Renfors.
Det var under måndagen och tisdagen som förslaget på en stor omorganisation av skolorna offentliggjordes, först för personal, sedan för elever och vårdnadshavare.
I korthet handlar det om att Peterslundsskolan och Ramdalsskolan blir F-5-skolor och att Oxelöskolan blir en skola för årskurs 6-9 från och med höstterminen 2025. Det hela motiveras bland annat med att det föds för få barn, samt att utbildningsförvaltningen ser ut att få ett underskott på åtta miljoner kronor för 2024 och att budgeten inte är i balans för 2025.
Socialdemokraterna är inte kritiska till en ny skolorganisation, om den kan möta att det blir färre elever.
"Däremot står vi inte bakom, hur snabbt den styrande majoriteten tycks vilja genomföra förändringen. Enligt oss måste en stor förändring, som den föreslagna föregås av en bred diskussion, där vårdnadshavare, elever, pedagoger, politiker, rektorer, tjänstemän och övriga personer som finns i skolans värld, får komma till tals" skriver de i ett inlägg på sociala medier.
– Ett sådant här stort beslut måste kunna leva över tid och måste få ta tid att tas. Det här beslutet skulle tas om 1,5 vecka, vi hinner inte ha en dialog till dess, säger oppositionsrådet Linus Fogel (S) när SN når honom.
Ni var själv med och sjösatte den nuvarande skolorganisationen som inte haft så många år på nacken. Finns det någon självkritik där?
– Det gjorde vi. Då såg hela situationen annorlunda ut och vi trodde att befolkningen skulle öka, vi anpassade skolorna för att de skulle kunna ta emot fler elever. Sedan förändras världen och då måste man vara ödmjuk inför det. Tanken var också att det skulle bli en blandning av elever mellan olika stadsdelar på de olika skolorna och så har det inte blivit. Oxelöskolan har haft väldigt lite elever på högstadiet medan de andra varit väldigt fulla.