Förslag om tiggeriförbud i Oxelösund

Det råder oenighet i vård- och omsorgsnämnden om det ska införas tiggeriförbud i Oxelösund. Nu ska frågan avgöras av kommunfullmäktige.

Ett E-förslag drog igång en debatt om ett tiggeriförbuds vara eller icke vara i Oxelösund.

Ett E-förslag drog igång en debatt om ett tiggeriförbuds vara eller icke vara i Oxelösund.

Foto: Stian Lysberg Solum/TT

Oxelösund2020-12-02 08:20

Medborgare i Oxelösund har chansen att lämna in e-förslag som sedan publiceras på kommunens sajt. Får de minst 50 gillande så måste berörd nämnd ta upp det. Så är fallet med ett förslag om att införa tiggeriförbud utanför stadens butiker.

”Jag vill att kommunen starkt överväger att införa tiggeriförbud utanför stadens butiker. I en välfärdsstat hör det inte hemma och det gynnar ingen förutom att det begås av icke medborgare som inte respekterar tremånadersregeln och skapar dessutom otrygghet, har själv slutat göra mina matinköp i staden och åker således till grannkommunen Nyköping”, skriver förslagsställaren.

Vård- och omsorgsnämnden hade ärendet uppe på sin dagordning under sitt senaste sammanträde.

– Vi är remissinstans här och lämnade vidare det till kommunfullmäktige för beslut, med förslaget att det avslås. Sedan får man väl utreda och titta på hur saker förhåller sig kring det här, säger vård- och omsorgsnämndens ordförande Linus Fogel (S).

Det var dock en långt ifrån enig nämnd som röstade om hur man skulle gå vidare. Moderaterna, via nämndledamoten Katarina Berg (M), la ett förslag om att ett tillägg ska göras när det gäller de lokala ordningsföreskrifterna för insamling av pengar. Att just passiv insamling ska vara förbjudet inom delar av Oxelösund och att en utredning ska precisera vilka platser som gäller. Moderaterna framhåller dock särskilt butiker och restauranger kring Järntorget, Esplanaden, Coop vid Torggatan samt butikerna i Sunda och Frösäng.

Ett förslag som även Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna röstade för. Den politiska majoritetens förslag om att skicka ärendet till kommunfullmäktige med förslaget att avslå e-förslaget vann dock, med röstsiffrorna 5–4, varpå de fyra ledamöterna reserverade sig emot beslutet.

Social- och omsorgsförvaltningen har berett frågan och konstaterar att ”med hänsyn till frågeställningens tydliga politiska förtecken bör nämnden överlåta åt fullmäktige att avgöra e-förslaget”.

Flera svenska kommuner har infört ett tiggeriförbud eller någon form av begränsning. Det handlar bland annat om Sölvesborg, Vellinge, Bromölla, Täby, Lidingö och Danderyd. I Sörmland har frågan väckts i flera andra kommuner. Både Katrineholm och Eskilstuna har infört tiggeriförbud på vissa platser av staden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!