"Privat" brygga vid Jogersöbron är till för alla

Privat brygga eller ej? Reaktioner har kommit in till kommunen om den nybyggda bryggan vid Jogersöbron.

Oxelösund2016-11-30 10:30

Privat brygga, fiske från bryggan förbjudet och ytterligare en skylt med intresseföreningens namn. En oxelösundare har reagerat på tre skyltar på den nybyggda bryggan vid Jogersöbron.

"Finns tillstånd för dessa skyltar? Jag vet att kommunen är mycket restriktiv vid tillståndsgivning för skyltar, som kan ge sken av att området är privat, och att allemansrätten inte gäller" skriver oxelösundaren i ett brev till kommunen.

Jens Andersson är mark- och exploateringsstrateg vid Oxelösunds kommun. Han berättar att han kommer att titta på ärendet.

– Om vi ser att det inte är utfört på rätt sätt kommer vi att bjuda in till ett möte. Kanske måste vi föra en dialog hur vi ska ha vår gemensamma miljö.

När det gäller den nybyggda bryggan på Jogersö, strax intill Jogersöbron rör det sig om ett servitut.

– Huvudregeln när det gäller servitut är att det inte får innebära ett totalt ianspråktagande av marken. I det här fallet har kommunen varit tydlig, säger Andersson.

– Inget får hindra allmänheten att beträda den här bryggan, den ligger på kommunens mark. Man ska inte få intrycket av att det är en privat annekterad brygga. Kommunens inställning är att det inte ska finnas några skyltar i det här området, fortsätter han.

Jürgen Gandré är med i Strömsundets intresseförening som byggt bryggan. Han poängterar att allmänheten är välkommen dit.

– Vi kommer att täcka över fiskeförbudsskylten nu när den sista båten tagits upp. Det går inte att fiska där när båtarna ligger i, då kan draget fastna i utombordarna. Skylten där det står Strömsundets intresseförening sitter kvar. Vi står för försäkringen av bygget, därför står skylten där, säger han.

– Det är vi som äger bryggan och inte kommunen. Förut fanns det bara vass här. Men det är inte förbjudet att sätta sig här. Det är många som stannar och fikar på bryggan. Frågar du oxelösundarna är nog 99 procent positiva till att det byggts en brygga här, fortsätter Gandré.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om