Problem med tanktömning vid gästhamnen i Oxelösund

Sugtömningsanläggningen för toalettankar i fritidsbåtar i Oxelösunds gästhamn fick inför årets båtsäsong en bättre placering, men själva tömningsanläggningen har inte fungerat problemfritt den här sommaren.

OXELÖSUND2015-07-24 06:45

Enligt anmälningar från fritidsbåtsägare som kommit in till Transportstyrelsen har det vid flera tillfällen under våren och sommaren inträffat att sugtömningsanläggningen i gästhamnen i Oxelösund, som nu är placerad på en brygga bredvid sjömacken, inte fungerat.

Exempelvis kom det in en anmälan den 21 juli till Transportstyrelsen där en båtägare berättar att pumpen i sugtömningsanläggningen först inte fungerade när båtens septitank skulle tömmas, men att personal i gästhamnen sedan lyckades få igång pumpen så att tanken blev tömd.

Att det är problem med sugtömningsanläggningen i Oxelösunds gästhamn bekräftar Victor Uhlin, hamnkapten i gästhamnen.

– Den fungerar ibland, men vi får hålla på med pumpen en hel del för att hålla den igång. Vi samarbetar med Oxelö Energi, som har placerat anläggningen i hamnen, för att hitta en lösning, säger Victor Uhlin, som misstänker att det kan vara fel typ av pump som är monterad i sugtömningsanläggningen.

Även om det sedan 1 april i år finns en lag som förbjuder utsläpp av toalettavfall från fritidsbåtar finns det inte så många tömningsstationer längs den södra delen av den sörmländska kusten. I Oxelösund finns ytterligare en vid Femöre Marina i Fiskehamnen, I Nyköping finns en tömningsstation vid sjömacken i hamnen och likaså finns en tömningsstation i hamnen i Nävekvarn.

Kjell Andersson, som driver Femöre Marina, berättar att han noterat en viss ökning av antalet fritidsbåtar som utnyttjar tömningsstationen där.

– Men det är ingen stor ökning, tillägger han.

Under sommaren har Transportstyrelsen även fått in en anmälan om att det inte finns någon tömningsstation för fritidsbåtars toalettankar på ön Broken, som är Nyköpings segelsällskaps, NYSS; klubbholme. Vid Broken, som NYSS äger sedan 1962, finns en fritidsbåtshamn och segelsällskapet har bland annat ett klubbhus där.

– Vi har inte ekonomi för en sådan tömningsstation, säger Karl-Inge Forslund, ordförande i Nyköpings segelsällskap, och menar att det inte heller är klarlagt om segelsällskapets hamn vid Broken faller under Transportstyrelsens definition av en hamn som ska vara utrustad med en tömningsstation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om