Proplate drar ner i Oxelösund – men satsar i USA

Proplate har precis minskat sin personalstyrka i Oxelösund – men har nu bestämt sig för att etablera sig i USA. Snart byggs en helt ny anläggning som blir granne med SSAB.

Proplate expanderar i Alabama.

Foto: Peter Alexis

Oxelösund2024-10-16 19:27

Oxelösundsföretaget kommer att starta en helt ny produktionsanläggning i Alabama. Valet föll på staden Mobile där även SSAB har en av sina anläggningar, bara fem kilometer från Proplate.

– Det är ingen tillfällighet att vi valt Mobile. Det är en bra strategi för oss att vara nära vår kompis SSAB. Överhuvudtaget är det här ett område med många stålföretag och en stor hamn som expanderar. Boeing håller på att bygga en ny fabrik och det finns mycket verkstadsindustrier och bra yrkesskolor, säger Proplates vd Max Björk.

Under 2025 startar den nya produktionsanläggningen i Mobile och första året räknar man med att det kommer arbeta 15–20 personer här. Max Björk ger två stora skäl till att befinna sig på plats i USA.

undefined
Proplate arbetar bland annat med att skära, maskinbearbeta, svetsa och måla komponenter i grovplåt. Arkivbild

– Det är en bra marknad för oss och det är lite långt att leverera till andra sidan havet från Oxelösund. Sedan tror jag tyvärr att trenden med strafftullar kommer att hålla i sig. Skulle det exempelvis införas en tull på 50 procent på våra produkter blir det svårt. Finns vi på plats går vi runt det, säger han.

16 fast anställda slutade på Proplates anläggning i Oxelösund den sista augusti. Sedan förra hösten, då de var 140 anställda, har personalstyrkan minskat med ytterligare 20 personer, det efter flera år av expandering i Oxelösund.

– Vi hade hoppats att fortsätta expansionen, men det har planat ut. Det är snarare så att vi har några miljoner sämre resultat nu jämfört med förra året. Det är tuffare i världen just nu, motiverade vd:n Max Björk det hela i somras.

undefined
"Det är en intressant och svår övning att gasa och bromsa samtidigt", säger Max Björk, vd på Proplate i Oxelösund.

Flyttar ni jobben till USA?

– Nej, nedskärningen i Oxelösund hade skett ändå. Det här är snarare för att stärka företaget och göra oss mindre beroende av en marknad. Det kan tvärtom bli fler jobb i Oxelösund då IT, planering och delar av ekonomifunktionen kommer att skötas härifrån, säger Max Björk.

Just nu byggs Proplates nya lokal, delvis av befintliga hus som görs om. De kommer att bli hyresgäster, men kommer att investera omkring 15 miljoner kronor i maskiner. Sedan kommer en del av personalen från Oxelösund att åka över och hjälpa till vid installationer och uppstart.

– Det är ett spännande experiment. Vi är i en svår marknad och det är en intressant och svår övning att gasa och bromsa samtidigt i den här konjunkturen.

undefined
Mobile ligger i Alabama, vid USA:s sydkust.
Karta: Mobile
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!