– Ibland finns det intressekonflikter. De ska vi lösa så effektivt det bara går och det här menar vi allvar med. Vi har lagt förslag på lagstiftning som kan halvera tiden för att bygga elnät, och vi tittar även på tillståndsprocesser i övrigt, sa miljö- och klimatminister Per Bolund (MP).
Under måndagen deltog han och näringsminister Ibrahim Bajlan (S) i ett direktsänt runda bordssamtal med vd:arna för de tre företagen bakom Hybrit: SSAB, Vattenfall och LKAB. En sak som samtalet kretsade kring var just tillståndsprocesserna för elnät. Här hamnade den planerade kraftledningen mellan Hedenlunda och Oxelösund i fokus. SSAB har flera gånger tryckt på för att tillståndsprocessen inte ska ta för lång tid, samtidigt som det höjts många röster om att en luftburen ledning skulle innebära ett stort ingrepp i den sörmländska miljön.
– Det finns tre saker här. Dels att hjälpa dem som skickar in en ansökan så att den blir rätt direkt. Dels att se över regelverken, för att kapa bort delar som inte fyller någon funktion – och det gör vi nu. Till sist handlar det om att tillföra resurser till myndigheterna så att ansökningar inte blir liggande i högar på någon tjänstemans skrivbord, fortsatte Per Bolund.
Näringsministern var inne på samma linje som sin kollega i regeringen.
– Vi jobbar i regeringen för att få fram en ny lagstiftning. I augusti förra året tillsattes en utredning för hur klimatomställningen ska göras på ett rättssäkert och bra sätt. Det handlar inte bara om regelverket, utan även om att myndigheter ska testa fram ett nytt sätt att arbeta. Martin Lindqvist har kämpat för att dra en elledning till Oxelösund, där det har varit en del bekymmer på vägen, sa Ibrahim Baylan.
– Andra exempel är Northvolt, där har det varit komplicerade processer, men de har ändå fått tillstånd. Det handlar om att titta över hela regelverket, vi är inte riktigt där i hela landet, men fortsätter att jobba på det, fortsatte Baylan.
Trots att det ännu inte finns något tillstånd för kraftledningen till Oxelösund, var SSAB:s vd Martin Lindqvist vid gott mod.
– Vi har som mål att vara helt fossilfria 2045 och tittar på hur vi ska snabba på det. Den första stora anläggningen som enbart kommer att producera fossilfritt stål är Oxelösund den 1 januari 2026. Om det hänger på om vi har fossilfri el där i tid, där är jag mindre orolig, sa han.