– Regeringen har beslutat att avslå 13 havsbaserade vindkraftparker i Östersjön med hänsyn till att en etablering av dessa skulle medföra en oacceptabel påverkan på försvarets intresse, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) under en pressträff under måndagen.
"Detta innebär att Hexicons joint venture bolag Freja Offshore därmed avslutar arbetet med Cirrus och Dyning", skrev företaget Hexicon i ett pressmeddelande strax efter.
Därmed har blir det inget av de storslagna planerna på den gigantiska vindkraftparken Dyning 4,5 mil utanför Oxelösund. Freja offshore hade ansökt om att få bygga 166 flytande vindkraftverk med en maxhöjd på 350 meter här. Om allt hade gått vindkraftsföretagets väg skulle de första verken kunnat kopplas in i slutet av 2020-talet och det var inte otänkbart att kabeln kommit i land i Oxelösund.
– Sverige är i stort behov av ökad elproduktion. Varje dag som går utan att elproduktionen är löst innebär risk för förlorade jobb och att industriinvesteringar går till andra länder än Sverige, säger Åsa Dyberg som är operativ chef för Freja Offshore.
Dyning hade kunnat producera 10 TWh el vilket kan jämföras med Sveriges totala elproduktion som var 163,1 TWh 2023. Bakom regeringens beslut finns Försvarsmaktens intressen. De menar att havsbaserad vindkraft i Östersjön gör det svårare att försvara riket. Bland annat handlar det om att det kan bli svårare att upptäcka u-båtar och inkommande kryssningsrobotar.
Det här är den andra stora vindkraftparken utanför Sörmlandskusten som får nej under de senast åren. Långgrund, som låg närmare land och sträckte sig genom vatten tillhörande Trosa, Nyköping och Oxelösund samt Norrköping och Söderköping, fick nej av alla sörmländska kommunerna, som utnyttjade sitt kommunala veto.
Dyning var planerad utanför kommungränserna, men här sa då istället Försvarsmakten nej. Det hela låg i luften efter att Försvarsmakten offentliggjorde sin analys om hur de planerade stora vindkraftparkerna i Östersjön skulle kunna påverka deras möjligheter att försvara Sverige.
– Dagens besked är ett tufft besked att ge, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) till SVT.
Försvarsmakten pekar på att de inte är emot vindkraft, snarare att energiförsörjningen är viktig för totalförsvaret och att de vill komma in tidigare i planeringen av ny vindkraft.