Rekordmånga deltar i OXSS seglarskola

Intresset för Oxelösunds segelsällskaps seglarskola är ovanligt stort i år, berättar ansvariga tränaren Martina Thorn, som under ett antal onsdagskvällar undervisar en nybörjargrupp med 17 deltagare i åldrarna 7 till 14 år.

Foto:

OXELÖSUND2015-06-09 08:43

– Jag vet inte om vi någonsin haft en så här stor grupp i seglarskolan utanför den lägervecka som vi har varje sommar, säger Martina Thorn.

Martina Thorn berättar att hon blev glatt överraskad av det stora intresset när hon drog igång nybörjargruppen i april. Hon är också glad över att det är ungefär hälften flickor och hälften pojkar i gruppen, ofta brukar barn- och ungdomsgrupperna i seglarskolan domineras av pojkar.

– Vanligen är det ungefär en tredjedel tjejer och en två tredjedelar killar, säger Martina Thorn.

Deltagarna i vårens seglarskola för nybörjare hos OXSS har fått lära sig en del seglingsgrunder med hjälp av de optimistjollar som segelsällskapet äger. Den onsdagskväll som SN besöker Östersviken i Oxelösund, som är utgångspunkten för seglarskolan och platsen där OXSS har sitt klubbhus, är det dock så blåsigt att det inte blir några riktiga seglingslektioner.

– Vi gör några övningar här i hamnen i stället, bland annat ska eleverna köra en stafett med två optimistjollar, där de ska paddla runt en boj och tillbaka till bryggan, säger Martina Thorn.

Hon berättar vidare att OXSS har ett förråd av livvästar och en del seglarkläder i mindre storlekar som nybörjareleverna får låna om de behöver, för att det inte ska kosta så mycket för de barn och ungdomar som vill pröva på segling i klubbens seglarskola.

Två av eleverna i vårens seglarskola är syskonen Ottilia och Gabriel Göransson.

– Det är jätteroligt att segla. Jag ska gå på seglarskolan här i sommar också, säger Ottilia Göransson.

Gabriel Göransson berättar att han och systern Ottilia har en hel del vana vid att vara ute på sjön, detta då deras morfar har en segelbåt som de gärna följer med i.

– Jag vill ut och segla på stora hav, tillägger Gabriel Göransson.

Ottilia Göransson och Gabriel Göransson hamnar så i var sitt lag inför kvällens paddlingsstafett i två optimistjollar. Först får varje lag sjösätta var sin optimistjolle och sedan börjar själva paddlandet med stor entusiasm, trots det blåsiga vädret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om