Rekordmånga i sommarens kanotskola

Rekordmånga har deltagarna varit i Oxelösunds kanotklubbs två veckor långa kanotskola i sommar. Det gläder huvudledaren David Johansson, som hoppas på ett uppsving för kanotintresset i kustkommunen.

OXELÖSUND2015-08-13 10:02

– I år har vi 18 ungdomar i kanotskolan och det är rekord. Det är på gränsen att man skulle behöva ha två grupper, men det här har gått bra, säger David Johansson, huvudledare för kanotskolan.

Kanotskolan är öppen för ungdomar från tio år och uppåt. För yngre barn erbjuds under samma förmiddagstimmar en lightversion som heter Plaskis och Skvättis, och som är mer lekbetonad.

De dagliga tvåtimmarspassen som kanotskolan består av inleds alltid med en stunds uppvärmning. Därefter hämtar man ut kanoter och sjösätter. I kanoterna blir det bland annat en del teknikövningar, berättar David Johansson, plus att man varje dag också ger sig ut på en paddlingstur.

– Vi har till exempel paddlat runt Käntingen och Jogersö-Bergö, och varit borta vid Jogersö. Vi har också paddlat till Skärgårdsvåfflan.

Kanotskolan har pågått under förra veckan och håller på denna veckan, vilket innebär att fredag är avslutningsdagen.

– Den dagen kanske vi gör en lite längre tur och går i land någonstans, kanske på Myrskär, och badar en stund om vädret är bra, säger David Johansson.

Kanotklubbens kanotskola har flera syften. Dels vill man ge ungdomar chansen att pröva på kanotpaddlingen, dels hoppas man att erfarenheterna från kanotskolan ska locka några ungdomar att vilja fortsätta träna i kanotklubbens ordinarie verksamhet.

– Det var så jag började, i kanotskolan här. Jag tror det var 2005, berättar David Johansson, som hoppas att det rekordhöga deltagarantalet i den här sommarens kanotskola är ett utslag för ett växande intresse för kanotsporten.

En av de 18 ungdomar som går i kanotskolan i sommar är Wilhelm Tengroth. Någon satsning på kanot framöver är dock inte riktigt aktuell, sägrer han.

– Kanot är roligt, men jag håller redan på med så många sporter att jag inte hinner mer, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om